Käsijarru on iloinen asia

Sohvapsykologinen ajankäyttöanalysointi on täällä meneillään. Marraskuinen muhintavaihde on saatu hyvin silmään. Huomaan, että vetäydyn nyt vähän omiin oloihini (blogausta ei lasketa, olenhan omissa oloissani kirjoitellessani), ja hyväksi se välillä onkin. Hassua, että se iskee aina näihin aikoihin. Olenko siis ehkä niin lähellä eläintä, että kaipaan talviunille?

Lähimpäni tietävätkin, että välillä rajoitan rajustikin vaikkapa puhelimessa puhumista ja muuta sosiaalista toimintaa. Latailen akkuja. Jotenkin nyt se on tuntunut erityisen tärkeältä. Yritän rauhoittua hoitamaan tuota selkää kuntoon, ettei se rajoittaisi olemista niin paljon jatkossa. Sellaista pimeämuhintaa, kynttilöitä, teetä ja lautapelejä perheen kanssa. Ja kutimet. Kuulostaa kai naiivilta ällöilyltä mutta hei, c’est moi.

Muhin kuitenkin hyvässä mielessä. Nyt vähän päälle päässyt alavire on kääntynyt paljon valoisammaksi oloksi (kirjaimellisestikin – eläköön kirkasvalolamppu!). Satsaan kivoihin juttuihin ja karsin kaikista ei-täysin-välttämättömistä hommista. Niitä kertyykin ihmeellisellä tavalla varsinkin syksyyn. No, muut ravatkoot nyt tällä kertaa.

Joskus tunsin huonoa omaatuntoa vetäytymisestä. Tunsin, että on jonkinlainen velvollisuus olla aina saatavilla. Pakko vastata heti puhelimeenkin, kun joku vain haluaa yhteyden. Niin, ja kurkkia s-postit kymmenen kertaa päivässä. Että jos ei ihan kirjaimellisesti ole katki keskeltä, on oltava aina olemassa muita varten. No, olen kokeillut itseni loppuun polttamista sen verran tehokkaasti menneisyydessä, että tiedän nyt paremmin. Ja niin, olenkin melkein katki keskeltä nyt. Heh.

Eräs ystävä ja esimies sanoi nelisen vuotta sitten, että olen uupuneimmillanikin vauhdikkaampi kuin iso osa hänen tuntemistaan ihmisistä. Takana oli todellinen prässiduunijakso, jossa mentiin aamusta yöhön vailla oikein minkään sortin taukoja. Lisäksi työ oli minulle uutta, joten kompensoin osaamistani uutteruudella. Se oli superpalkitseva, mutta erinomaisen raskas parin kuukauden puristus. Sellainen crash course to tv-making. Jakso, jonka jaksaa hyvin, kun tietää että sillä on päätepiste, mutta sellaista humppaa, jota ainakaan minun palikoillani ei parane tehdä pysyväisluontoisesti.

Vauhti on yksi palanen perusluontoani. Vaikka sillä otteella saa paljon aikaan ja ehtii puuhailla kaikenmoista, piilee siinä myös iso riski. Pää ei aina ehdi hokata, että kropassa väsyttää. Niinpä suhtaudun itseeni vähän sillä tavalla holhoavasti, ja asettelen aika tukevia turvarajoja silloin, kun alkaa olla liikaa tehoja. Ei se nyt mikään varsinainen patologia ole, useimmiten oikein pidänkin tästä ominaisuudestani, mutta sanotaan vaikka sukuviaksi joka välillä livahtaa vähän överin osastolle. Silloin pitää pistää kättä kässärille.

Nyttemmin rajaan oman aikani tosi tarkkaan. Tiedän, ettei kukaan sitä puolestanikaan tee, ja että paljon parempi kuin olla puolivillaisesti ja vastentahtoisesti läsnä, on olla hetki pikkuliekillä, ja sitten taas täysiverisesti paikalla.

Olen oikeastaan oikeinkin iloinen siitä, että tässä iässä osaan jo sanoa kuuluvan ei:n. Jotkut etäisemmät tutut siitä välillä loukkaantuvatkin, mutta en ota siitäkään ihmeempiä paineita. Hoidan työasiat, sehän nyt on selvää (yrittäjä, joka alkaa eristäytyä muhimaan, on melko huono yrittäjä noin ylipäänsä) ja nyt pitkän saikun jälkeen ihan hirveästi taas tykkäänkin tehdä niitä. Muuten sitten mennään rauhallisemmin.

Etten nyt ihan mökkiytyisi tänne sukankutimeen, teen muutaman kivan pistokäynnin rientoihin. Tälle viikolle on luvasssa oikein kaksikin. Tänään, ihanan kummisedän käsipuolessa, lähden Tampereelle katsomaan Fannyn ja Alexanderin enskan. Ja huomenna ajattelin mennä kurkkaamaan jotain ihan muuta. Tämän nimittäin.

Näittekö leffan Kaamea kankkunen vähän aikaa sitten? Tämä on samalta porukalta, joten odotukset ovat korkealla.

Mitäs te siellä oikein mietitte tänään? Onko vauhtia koneessa,  vai enempi matalalentoa? Joko glögikausi on avattu?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s