Kännilukko päälle?

Jännä uutinen osui silmään.

Sosiaalisen median ”alkolukko” estää nolot nettijulkaisut

STT–AFP–HS

Testin yhtenä tehtävänä on hiiren kursorin pitäminen liikkuvan ympyrän sisällä.

Testin yhtenä tehtävänä on hiiren kursorin pitäminen liikkuvan ympyrän sisällä.

Washington. Sosiaaliseen mediaan on kehitetty ”alkolukko”. Uusi nettityökalu estää käyttäjää julkaisemasta humalapäissään netissä sellaista tietoa, jonka julkaiseminen voi kaduttaa seuraavana päivänä.

Tietoturvayhtiö Webrootin työkalun nimeltään Social Media Sobriety Test (suomeksi: sosiaalisen median humalatesti) voi ladata ilmaiseksi Firefox-selaimella.

Testissä esimerkiksi Facebookin, MySpacen, Twitterin tai Youtuben käyttäjän täytyy selviytyä koordinaatiokokeesta ennen kirjautumista palveluun. Yhtenä tehtävänä on hiiren kursorin pitäminen liikkuvan ympyrän sisällä.

Testin käyttäjät voivat itse määritellä, mihin aikaan he haluavat ”lukon” toimivan.

Mikäli käyttäjä ei läpäise testiä, ohjelma lähettää esim. Facebookiin statuspäivityksen, jonka mukaan käyttäjä on liian humalassa pystyäkseen kirjoittamaan juuri nyt (NN is too intoxicated to post right now).

Myös Google tarjoaa Gmail-sähköpostinsa käyttäjille palvelua, jolla estetään sähköpostien lähettäminen kovassa humalassa. Ennen viestin lähettämistä käyttäjän pitää suoriutua viidestä yksinkertaisesta matematiikan tehtävästä alle minuutissa.”

Mitäs tuumitte? Olisiko lukolle käyttöä? Olen vähän sitä mieltä, että aikuisen ihmisen tarttis kai ilmankin osata tällaiset hommat arvioida. Enempi kävisin ihan selvin päin miettimään, että mitä siellä rinnassa lepattaa, jonka niin täytyy humalassa heti ulos riistäytyä, jos alkaa toistuvasti tulla kännipäissään röyhtäiltyä nettisivuille sellaista tavaraa, että seuraavana päivänä meinaa sielun korventaa.

Aikamoisen epävarma fiilis itsellä olisi, jos lähtisi saman tien näppis laulamaan joitain tourrettekohteliaisuusluokan töräytyksiä tutuille, kun vinkkulasi huulet kohtaisi. (Kyllä ne sitä paitsi on paljon mehukkaampaa käydä kasvotusten kertomassa.)

Enkä ole myöskään ihan varma haluaisinko sinne statukseeni myöskään virallista ilmoitusta siitä, että olen liian kovassa humalassa ollakseni yhtään harkintakykyinen. Tuo Gmail-testi olisi minulle pahin. Tällä laskupäällä en saisi lähetettyä yhtään s-postia edes selvinpäin.


2 thoughts on “Kännilukko päälle?

  1. Mä oon pari kertaa intoutunut punaviinin voimin kirjoittamaan blogia. Ei siinä mitään pahempaa ole käynyt, mutta myönnän olevani tavallista kärkevämpi ja mustavalkoisempi. FB:n jätän yleensä kännissä suosista rauhaan, eikä mulla tule pakottavaa tarvetta kirjoittaa sähköpostejaan, mutta blogiin on kiva niitä syvimpiä tuntojaan pikku hiprakassa kirjoittaa. Tosin yritän vältellä nykyään moista tapahtumaa. Joskus myös pelkkä vitutus aiheuttaa liian kärkkäitä blogitekstejä. Löytyisköhän siihenkin sellanen vitutus-testi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s