Alapääjuttuja

Tänään on Maailman Vessapäivä. Kyllä. (Ja tähän putkeen nyt ne kaikki mieleen nousevat banaliteetit: ”Ja tämä posti on ihan perseestä”, ”Paska postaus, mutta tulipahan tehtyä” ja ikisuosikki: ”Perästä kuuluu”. Vakavasti – tai edes melkein – puhuen, vessa on olennainen asia.

 

 

Kamalin vessamuistoni (en koskaan odottanut pääseväni käyttämään tällaista sanaparia! Ei koskaan ystäväkirjoissakaan mennä näin olennaisiin.) on Nepalista kymmenisen vuotta sitten. Se oli elokuvateatterin julkinen käymälä. Käytännössä lattialla oleva reikä, jonka yllä ja päällä ja ympärillä lilli viidentoista sentin kerros pissaa ja kakkaa. Ei edes niitä jalan paikkoja. Ei edes siellä missään lietteen alla. Reikä vain.

On tietysti runollista, että niissä maissa, joissa suurimmalla todennäköisyydellä on ihan maailmanlopun ripuli melkein 24/7 on myös kaikkein kurjimmat käymälät. Syytä ja seurausta.

Samalla reissulla koin myös absurdeimman käymäläkokemukseni. Se oli vuorilla trekin varrella kinttupolun pieleen pystytetty bambuverhoseinämä, jonka taakse sitten vaan kyykkysilleen. Aika juhlava fiilis, kun vieressä nousee kymppikilsainen Himalajan meininki. Jylhää ja vilpoisaa.

Ihanin vessakokemus on jokainen purjehdusreissulla koettu kaakeli. Jos olet kyykkinyt jääkylmään ämpäriin kuuden silmäparin tuijottaessa kovassa kryssissä kerrankin, tiedät mistä puhun.

No mutta, iloista vessapäivää kaikille!

Mainokset

10 thoughts on “Alapääjuttuja

 1. Kiitos Ani ja samoin riemukkaita wc-tuokioita sinnekin!

  Meikämuija on kans kyykistellyt sellaisen pelkän reiän päällä, Bangkokissa kultaisen Wat Phra Kaewin temppeliaukiolla.

  Viereisessä tönössä istui jadekivestä tehty ja kullalla päällystetty buddha ja meikä heitti leidigagaa seuraavassa mörskässä. Siinä pelkän ei-mitään päällä kyykistellessä mietin itsekseni että tämän takia minä syväkyykkyä treenaan 🙂

 2. Mun ikimuistoisin vessakokemus on Kiinasta, Kiinan muurin kieppeiltä. Vessa oli myös mallia reikiä lattiassa, ja tietty haju sen mukainen. Erityisen mielenkiintoiseksi vessassa käynnin tekivät ne kolme tai neljä, en muista tarkkaan, kiinalaista putkimiestä, jotka olivat naisten vessassa samanaikaisesti. Suurin osa naisista kääntyi ovelta takaisin miehet nähtyään, mutta mulla oli sen verran kova pissahätä, että funtsasin vaan, että näkevätpä päivänsä ratoksi, miten ”se” on isolla, vaalealla naisella. Ja tämä siis A.D. 1987.

 3. Paras kokemus on Egyptistä, aikaa tästä on noin 20 vuotta. Vessa oli alakerrassa ja jo portaissa vastaan tulvi lieju… Onneksi hellettä oli lähes 50 astetta eli vessassa ei oikeastaan tarvinnut käydä 😉 Ei toki pidemmän päälle hyvä juttu mutta ei tuonne voinut mennä! Hajukin oli ihan käsittämätön. Tämän jälkeen Kiinan raja-asemienkin vessat ovat olleet ihan piece of cake 😀

  Suomessa on hyvä viettää siis vaikka vesapäivää 😀

 4. Tää on niin meitä jokaista koskettava aihe että pakko tulla mukaan 🙂

  Sisintäni eniten liikuttanut (erityisesti mahakalustoani joka pyrki ylöspäinvirtaukseen) kokemus on Marokosta. Paikallisesta sataman toilettikomerosta aisti voimakkaasti perinteen, jossa toisella kädellä syödään ja toisella pyyhitään, ilman paperia, ja koska sitä paperia ei ole, sormet pitää pyyhkiä jonnekin, siis seinään. Eli reikä lattiassa ja tässä tapauksessa se reikä oli vessan ainoa puhtaanoloinen paikka, ja seinät paskakuorrutuksessa. Tämän jälkeen olen erityisesti arvostanut suomalaista tapaa reissata veskipaperirulla ja käsihuuhdepönikkä käsilaukussa.

  Esteettisin erittämiskokemukseni onkin omakotitaloon rakennetun puutornin vessasta josta on panoramanäköala Lapin selkosille ja joelle. Se kuulaus, valo, hiljaisuus ja pohjoisen viileä kesätuuli. Pyhä paikka!

  1. Oi oi, nyt tuli mieleen intialaisten pitkä pikkusormenkynsi. Se selitettiin mulle niin, että sillä voi putsailla sitten sitä berberiä. jaiks! Tuo paskaseinän kuvaus kyllä puistattaa! Sen sijaan panoramavessa yes please! Revontulilla mieluiten.

 5. Tuosta videosta tuli mieleen keskustelusta tähän asti puuttunut: miehinen tapa olla pesemättä käsiään vessassa käynnin jälkeen. Olen oikeasti kuullut selityksenä: ”Ei SE ole p*skainen”.

  Ei tarvitse edes mennä ulkomaille löytääkseen vessoja joiden ovalta on käännyttävä takaisin tai ainakin käytävä vaihtamassa kumisaappaat jalkaan: pyttyjä tukittu WC-paperilla tai muulla ja vesi tulossa reunojen yli (ei pelkästään vesi), eikä se mitään, että neste menee ohi, mutta että suomalaisilla pytyillä onnistutaan myös kiinteä saamaan lattian puolelle, jne.

  1. ja tästä juontuukin mieleeni ihana duunikokemus Carrolssilta nuorena. Siellä kävi aina sunnuntaisin illalla mies, joka teki kakkakepposen: kakkasi pöntön kannelle. Se oli aina saman kaverin hommia käydä se siivoamassa. Voi sentään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s