Kuvia

Aamu alkoi katsomalla melkoisen hätkähdyttäviä valokuvia.

Koko paketti on aivan mieletön. Suosittelen katsomaan rauhaksiin vaikka kahvikupin äärellä. Minä eksyin kirahvien silmiin (vanha heikkouteni) ja reissusin aavikolle. Mitkä mielettömät ilmeet karhuilla ja hylkeillä, ja vaikka kalalla saalistajansa nokassa. Huh!

Aina jotenkin tuntuu syvällä saakka, kun joku osaa kuvata sen mitä näkee näin komeasti. Minä osaan napsaista kuvan sillä automaattiasetuksella digipokkaristani, ja sillä ei ihmeitä tavoiteta. Tiedän vähän halveksivat puheet kuvankäsittelystä ja kaikesta siitä, mitä kuville voidaan jälkeenpäin tehdä – luontokuvien kohdallahan tästä on puhuttu melkoisesti –  mutta minä ihailen sitä, että jollakin on kyky hakea juuri se jokin olennainen. Tavoittaa ja vangita (hitto, vaikka sitten luoda!) juuri jotain tuollaista. Nähdä se noin.

Ihailen aina juttukeikoilla valokuvaajia työssään. Vaklaan oikein. Katselen miten he ohjaavat kuvattavaa, ja hakevat kulmia ja valoja. Miten he sekä kuvittavat minun kirjoittamaani tarinaa, mutta vielä paljon enemmän. Tuovat siihen sen, mitä tekstissä ei voi kertoa. Näyttävät lisää.

Kymmenen vuoden kulussa olen saanut työskennellä aika joukon kanssa. Haastatteluhetkellä jonkun kotona, studion valoissa paperitaustaa vasten, tai sitten intiimeimmillään keskellä uuden ihmisen syntymää sairaalan salissa. Kaikilla on se oma tapansa tehdä ja nähdä. On aina yhtä jännää nähdä oma tekstinsä valmiissa lehdessä kuvitettuna ja taitettuna. Silloin vasta tarina on valmis.

Samalla tavalla on mahtavaa katsoa liikuvan kuvan kuvaajaa ja leikkaajaa työssään. Sekin on jokin sellainen oma hahamottamisen ja näkemisen taitonsa, jota minulla ei ole. Koitan opetella tietysti koko ajan, mutta kyllä minun osaamiseni on sanoissa. Muistan muutaman hyvin turhautuneen purkauksen ammatti-ihmisen suusta, kun taas on toivottu vain valitsemaan sopiva kuva sopivaan sanaan. Tarinaa voi kertoa ja kuljettaa niin monella tavalla.

Huh, tässähän suorastaan puski liikutus pintaan. Mitäs tuumitte, koskettaako kuva? Vaaditteko aitoa ja käsittelemätöntä (ja mikä lopulta on aitoa?) vai onko lopputulos se joka ratkaisee?


12 thoughts on “Kuvia

 1. Mahtavia!
  Luonontieteellisessä museossa oli mahtava kuvasarja luonnosta ja eläimistä tuossa kuukauden päivät sitten kun käytiin. Pysäyttäviä, paikoin humoristisia, värikkäitä, kauniita.
  Dublinissa selailin mustavalko-kuvasarjaa Dublinin katukuvasta. Kauniita ja karuja. Mustavalkokuvissa nousee se semmoinen kolmiulotteisuus ihan eri tavalla esille kuin värillisissä. Irlantilaisesta mustalaisnaisesta oleva kuva, jossa nainen samalla imetti parin vuoden ikäistä lasta ja samalla näytti keskisormea oli oikeasti melkoisen pysäyttävä. Melkein ostin.

 2. Kuvat ovat mulle tosi tärkeitä. Etsin usein näytelmäkirjoitustyön alkuvaiheessa kuvia, jotka herättävät ajatuksia. (Ja uusimman biisin päähenkilöhän on Ilmavalokuvaaja!) Minua kiinnostaa kuvissa mittakaava. Keräilen kuvia (kortteja, julisteita, lehtileikkeitä…) joissa on jotain asiaa monta. Elementtien luoma rytmi on aina miellyttänyt minua, se on luultavasti yksi syy miksi olen dramaturgi. Ehdin katsoa National Geographisin kuvista jo noin puolet, ja mm. kuusten seassa yksin seisova lehtipuu kiinnitti huomioni, samoin kuin läheltäkuvatut ihmiskasvot, joiden iho on niin tarkasti näkyvissä, että alkaa muistuttaa maisemaa.

  Pablo Nerudan Kysymysten kirjassa lempisäkeeni kuuluu seuraavasti:

  Kuinka pitkä on pyöriömetreissä
  matka auringosta appelsiineihin?

  Siinäpä vasta ihana mittasuhteita tuottava kuva!

 3. Mä rakastan kuvia ja olenpa harrastanutkin valokuvausta. Haaveilen, että kun lapset vähän kasvaa, niin voin taas opetella ja harrastaa kuvaamista. Elokuviahan mä olen aina rakastanut, mutta niissä yhdistyykin niin hienosti, kuva, ääni ja sanat. Siis parhammillaan. Se onkin jotain sellaista jota en edes pysty käsittämään, siis taitona. Mä kirjotin muuten blogiin just sanoista 😉 Että voit käydä ihmettelemässä sanataitajana mun inhokki ja ihastussanoja. Ja kylläpä tuli huonosti muotoiltu kommentti ihmiseltä, joka muka osaa kirjoittaa 😀

 4. Samaa sanoisin tosinpäin. Minä aina ihmettelen juttukeikoilla, miten toimittajat saavat haastattelun pohjalta, niin eläväisiä sanoja aikaiseksi. Sehän tässä hommassa niin hienoa on , että me jokainen katsellaan maailmaa omien linssien läpi ja siitä syntyy se kiinnostavuus. Ikävä tuli meidän synnytyskeikkoja 🙂

  1. Voi todellakin tuli! Ne on kyllä jotain ihan täysin unohtumatonta. Keikat on ihan parhaita siksi, että näkee SEKÄ toisen ammattilaisen työskentelyä ETTÄ kuulee vielä kiinnostavia tarinoita useimmiten erittäin kivojen ihmisten kertomina. Rakastan työtäni aina vaan!

 5. Mulla on ollu jo pitkään joku ihme hinku että jos osaisin kuvat niin kuvaisin mummoja ja pappoja. Siksi tuo yksi kuva tuossa kuvasarjassa pysäytti.
  Haluaisin muutenkin kuvata ihmisiä jotka ei ehkä usko olevansa kauniita niin että lopputulos olis upea.
  Ei mitään photoshoppailua vaan oikeita valoja ja varjoja, oikeita kulmia, oikeita asentoja.

  oon saanu ite kunnian astua kaikkine vikoineni kahden eri ammattikuvaajan eteen ja oon hämmänetynyt miten ne ihmiset on saaneet näyttämään mut niin kauniilta vaikka en peilistä sitä näekään. Muts ilti niissä kuvissa ilman muokkasta olin just mä.
  Äh, kuulostan kamalan itsekkäältä taas. Mutta jotenkin siis kuvien mahti on aika valtava.

 6. Säilyttelen jotain National Geographic-lehtiä ihan kuvien takia, sillä niissä on aina ollut upeita kuvia (olen ostanut niitä divarista). Haluaisin itsekin oppia kuvaamaan paremmin, mutta poden julkisten paikkojen kammoa ja se rajoittaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s