Novellikuukausi on alkanut

Meinaan kirjoittaa tammikuun aikana novellin. Noin vain, ilman sen suurempaa puskemista, huvikseni.  Ja niin meinaa joukko muitakin ihmisiä. Harjoitellaakseen. Omaksi ilokseen. Hypätäkseen jonkun oman aidan yli. Kyse on tästä.

Tykkään novelleista. Se on kaunokirjallisella puolella minulle ominaisin mitta kirjoittaa. Olen ehkä liian tempoileva pitempään mittaan. Poukkoilevainen.

Olen kirjoitellut jonkin verran novelleja pöytälaatikon modernia paikkaa pelaavalle kovalevylle, ja osallistunut joihinkin kilpailuihinkin. Pienimmissä sijoittunut joskus palkintosijoillekin. Jaetulle ykköselle parhaimmillani. Niistä on kuitenkin aikaa.

Viime vuoden aikana sain kasaan yhden novellin. Se tapahtui päivän aikana ihan joulukuun lopussa. Tuuppasin sen paikalliseen kilpailuunkin. Saas nähdä tykkäävätkö lainkaan. Kuten melkoisen moni toimittajakolleegani, minäkin haaveilen novellikokoelman julkaisemisesta. Siihen on vielä kuitenkin kilsakaupalla matkaa. Haaveena se on kuitenkin hyvä. Sellainen eteenpäin potkiva ja tarpeeksi ylevä. Pistää vähän pinnistelemään, vaikkei koskaan toteutuisi. Hyvää vastapainoa työkirjoittamiselle.

Nyt meinaan saada aikaan yhden novellin. Vaikka ihan pienen ja ontuvan, mutta kuitenkin. En aio ottaa siihen minkäänlaista mahtipontista asennetta. Kirjoitan vain sen pois sormista. Ehkä aurinkotuolissa viikon päästä (sainpas mukaan pienen hehkutuksen). Voisi tulla pirteämpi kuin täällä hankimaisemassa. Voi olla, että tuuppaan sen sitten tänne teidän nähtäväksenne, vaikka se tuntuu vähän jännittävältä. Kasaan aina melkoisia kynnyksiä tekeleitteni näyttämiselle, vaikka miksi suotta. Vain kommenttien kautta omaan tekemiseen saa jonkinlaista kehittävää perspektiiviä. Saa nähdä.

Lähteekö joku mukaan?


9 thoughts on “Novellikuukausi on alkanut

  1. Ani, hae käsiisi Fakta 11-12/2010 ja siitä Lisa Sounion kolumni ”Älä jää unelmoimaan – tee se”. Sounion kirjoitukset harvemmin minuun nappaavat, mutta tämä oli hyvä. Ja tähän aiheeseen liittyvä. Lykkyä pyttyyn.

  2. Mä jo bongasinkin tän (kiitos sun) facebookista ja ajattelin kanssa ryhtyä hommiin. Mulla olis ensin vaan esseekurssille kirjoitettava essee narsismista. Jostain syystä se tökkii aika pahasti. Mä tein sellaisen salaisen uuden vuoden lupauksen, että ryhdistäydyn tämän kirjoittamiseni kanssa. Mä ihan oikeasti haluaisin vain kirjoitta, kirjoittaa ja kirjoittaa. Mulla on vaan vähän hakusessa tuo laji. Vähän samaa ongelmaa kun sullakin, että keskittyminen ja innostus ei kanna pidempiä tekstejä. Tapani kirjoittaa on muutenkin vähän liian impulsiivista. Pitäisi oppia fiktiivisenkin tekstin kohdalla vähän hiomista ja kokonaisuuden hahmottamista. Mä olen pari novellia julkaissut blogissa ja kynnys on ollut aikamoinen. Ehkä mäkin saan jotain sellaista nyt aikaiseksi, että uskalla taas pistää näytille. Viimeksi kun olen jotain nettiin pistänyt, ei kaverit vielä lukeneet mun blogia. Nyt siis jännittäis taas paljon enemmän. Tsemppiä sulle (ja kirjotetaan se nyt tähän sun mieliks, mä oon törkeen kateellinen sun matkastas)

  3. Mähän en siis mukaan voi lähteä (koska en osaa kirjoittaa mitään mielenkiintoista), mutta luen mielelläni muiden tuotoksia! 🙂 Mun mielestä novellit on jotenkin ihan aliarvostettu taiteenlaji Suomessa. On ihana lepohetki, kun kesken päivän lukee novellin tai pari. Viimeksi luin Miina Supisen Apatosauruksen maan ja tykkäsin kauheasti, nauroin monta kertaa ääneen! 🙂

    1. Novellit on ihania. On mahtavaa voida lukaista jotakin lyhyehkössä ajassa loppuun saakka. Mä koitan tällä kertaa ihan uutta lähestymistä. Pyrin kirjoittamaan tosi pidäkkeettä aiheesta, josta en ole ikinä kirjoittanut. Yritän tehdä kepeän chick lit -tyyppisen pläjäyksen 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s