Totuus (mun) elämästä vol.7

Vuoden ensimmäinen Totuus (mun) elämästä, vuorossa on kaikkiaan jo vol. 7,  käsittelee liinavaatteita. Tarkemmin sanoen

 

Lakanoita.

 

Vielä tarkemmin sanoen lakanoiden oikeaoppista käsittelyä pesun jälkeen. Oh, mikä tärkeä aihe!

 

Fru Citron mietti lakana-asiaa aiemmin. Olen kovasti samoilla linjoilla. Aihe aktualisoitui meillä juuri, kun laittelin lakanat pesusta kaappiin. Antakaas kun havainnollistan kuvin.

Tässä kuvasarjassa hyvä nainen suorittaa oikeaoppisen lakanapyykin. Kokonainen hieno artikkeli meille kodin pikku hengettärille! (Vai näittekö kuvissa karvaisia käsivarsia? Ei hetkinen, yhdessä kuvassa yhdet kädet käyvät auttamassa Hyvää Vaimoa hetken verran. Siitä varmasti palkitaan ruhtinaallisesti makuuhuoneessa. You know what I mean. ) Ja huomatkaa! Tässä jutussa ne viikataan odottamaan vasta tulevaa mankelointia ja silitystä.

Tältä sama touhu meillä näyttää.

Vaihe 1. Mytty sohvalla.
Vaihe 2. valmiit rullat odottamassa kaappiin pääsyä.

Nämä eivät odota mitään muuta kuin pääsyä sänkyyn.

Mankeli? Silitys? Ihan varmasti on niin, että lakanoiden vetämisestä, mankeloimisesta, silittämisestä ja viikkaamisesta seuraa miellyttävän pehmeitä ja silkoisia lakanoita. Tiedän kuitenkin pari pikkuisen  kiinnostavampaa puuhaa tässä elämässä, ja menenkin tästä niille.

Mainokset

5 thoughts on “Totuus (mun) elämästä vol.7

 1. Näyttää kovin kotoiselta ja tutulta tämä sun versio, tosin mieheni yrittää enempi tavoitella tuota toista kuvasarjaa ja mä käyn sitten auttaan sen yhden kuvan verran :D. Ei niitä kukaan kyllä meillä silitä tai mankeloi, ei edes omisteta mankelia 🙂

 2. Kyllä, tutulta näyttää 😀 Sitäpaitsi omistan pelkän matkasilitysraudan, sekin jossain hukassa, jolla ei paljon lakanoita silitellä. Omassa lapsuudessa äiti silitti kaiken ja joka päivä isälle uuden paidan, katselin sitä touhua ja päätin että tuohon hommaan en ikipäivänä lähde.

 3. Olen oppinut jo lapsena äidiltäni lakanoiden vetämisen, taittelun ja viikkauksen. Mankelia meillä ei kotona ollut. Kaulauslauta olisi ollut mutta sillä äiti ei jaksanut alkaa lakanoita mankeloimaan. Haluaisin viikata lananat aina äitini opettamalla tavalla, sillä silloin lakanat vievät vähiten tilaa kaapissa ja tuntuvat ihanan sileiltä maatemennessä. Hommassa on kuitenkin yksi mutta. Sitä ei pysty tekemään yksin ja on hiton vaikeaa saada miestä avustamaan tässä hommassa joka vie vain kymmenisen minuuttia. Siksi meidän lananakasat yleensä näyttävätkin kutakuinkin tuolta sinun ykköskuvaltasi. Harvoin ne ehtivät edes kaappiin asti ennenkuin päätyvät takaisin sänkyyn. Harmittaa, sillä ryppyiset lanakat eivät tunnu mukavilta ihoa vasten.

  Ps. Olen kuullut että mankelointi/silitys vähentäisi lakanoiden likaantumista. Pesussa tekstiilin pinta ikäänkuin pörrööntyy kun kuitujen päät nousevat pystyyn. Mankeloinnissa puristusvoima ja silittäessä kuuman sileän metallin ja puristuksen voima silottavat ja kiillottavat tekstiilin ja kuitujen pinnan jolloin lian on vaikeampi tarttua kuituihin kiinni. Sikäli siis kumpikin työvaihe puoltaa paikkaansa.

  1. Sekä mankelointi, että silittäminen tosiaan tekevät kankaan ”tiukemmaksi” ja sitä kautta myös likaa paremmin hylkiväksi.

   Kun on orangin ruumiinrakenne, niin pitää silitysraudan pysyä myös miehen kädessä. Kuten tiedätte, useilla kankailla on ikävä tapa kutistua pituussuuntaan pesussa. Aineen häviämättömyyden lain mukaisesti pituus ei varsinaisesti katoa, vaan muuttaa olomuotoaan. Kosteana silittämällä ja samalla toisella kädellä raippahasti venyttämällä paitojen hihat ja helmat, sekä housujen lahkeet, saa taas lähes ostohetkiseen tilaansa. Ongelma on, etteivät erikoikokoisen vaatteet mahdu silitettäviksi vakiosilityslaudoille, vaan hankitalistalle tulee esim. Brabantian malli jota kutsumme nimellä lentotukialus.

   Sitten, kun alkaa ruokaveitsen kanssa taitella tyynyliinojen tai muiden kiinnitysnauhoja haitarille, alkaa epäilyttää, että jollain on liikaa vapaa-aikaa. Kuulema palvelijoiden piti tehdä näin paremman väen liinavaatteille vielä 50-luvulla ja ihan Suomessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s