Hei me seulotaan

Sain kutsun kohdunkaulansyövän seulontaan. Tuli vähän vanha olo – eka tuollainen ikään liittyvä seulonta. Aina nuo vähän jännittävät, syöpäjutut, vaikka ajattelenkin, ettei samaan tyyppiin kovin isolla todennäköisyydellä kahdesti osu saman elämän aikana. Vaikka mahdollista se tietysti on sekin. Kaikki on.

Syöpäklinikalla silloin kauan sitten sanoin lääkärilleni, että nythän tässä voisi tuon tupakoinnin alkaa, kun syöpä on omalta osalta suoritettu. Lääkäri totesi vain, että hänen yhdellä asiakkaallan oli 9 eri syöpää saman elämän aikana. Jäi se röökinpoltto aloittelematta. Melko hurja ajatus. Tulee mieleen, että sitä ihmistä todella yritettiin tappaa – niin totaalisen epäkorrektilta kuin tuo kuulostaakin.

Olen kyllä tosi kiitollinen siitä, että sain oman syöpäni niin nuorena. Nyt, kun tuo seulakutsu tuli, jäin miettimään, miten eri paikka olisi sairastua nyt äitinä. Ihan kokonaan eri. Niin eri, etten oikein osaa enkä halua edes ajatella. Ja sitäkin käy. Ja voi toki käydä vielä minullekin, mutta toivon että höhlä todennäköisyyslaskelmointini pitää tässä kutinsa. Yhdessä oli tarpeeksi kyllä.

Eräs tuntemani nainen hoitaa nämä pelko- ja seulakysymykset niin, ettei koskaan mene tutkimuksiin. Sanoo kuolevansa mieluummin sitten yllättäin, kuin menevänsä kuulemaan huonot uutiset ja sitten rajuihin hoitoihin. Minusta se on vastuutonta typeryyttä. Pään työntämistä pensaaseen elämän edessä. Tulee se mikä tulee, ja sitten joko selvitään tai sitten ei. Siitähän ainoastaan on kysymys. Elämästä.

Mainokset

4 thoughts on “Hei me seulotaan

  1. Mä sain ja. Vähän se aina ahistaa, vaikka koenkin olevani pukkiterve. Ei voi ikinä tietää. Sai minunkin mummoni keuhkosyöpädiagnoosin tammikuussa, vaikka ei ole eläissään tupakin tupakkia vetänyt. Voidaank sitten soitella, ihan vaan vertaistukihengessä, tuloskuulumisia myöhemmin?

  2. joo.
    Mä opin ite kantapään kautta et itsensä ON tutkitutettava, ajoissa.
    Ei se siel sairaalan pedissä tosi kipeenä enää tuntunukaan siltä että pikku mahakipua vaan et minähän en lääkäriin mene…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s