Arkihommista

SoulFoods & moods pohti kodin arkihommia blogissaan. Kyseli muiden meiningeistä. Kävin miettimään, ja jotenkin näin se suunnilleen menee:

Meillä siivotaan isommin kerran viikonlopussa, joka pe-iltana jos riittää paukkuja, tai heti la-aamuna, että on sitten kivempi olla siivossa paikassa. Viikolla pyöritellään pyykkikonetta ja tiskaillaan tietysti päivittäin. Muussa siivoilussa otetaan lunkimmin. Keräillään sieltä täältä kamoja alta pois, ettei ihan kompastella.

Lapset huoltavat oman huoneensa (eli eivät juuri huolla), minä marmatan siitä ennen iltasatua, ja oikein hyvänä hetkenä siivoilen sitä hiljaksiin samalla, kun Johku lukee iltasatua. Periaate on, että saavat olla siivossaan, jos kerran valitsevat. Huomautan heille säännöllisesti, ettei sovi pyrkiä perheen yhteisiin tiloihin jatkamaan leikkejä, jos ei mahdu omiin neliöihinsä sotkujen takia. Kerran viikossa, useimmiten lauantaina, he käskystä siivoavat huoneen isommin. Samalla he siivoavat myös yläkerran olkkarin ja oman kylppärinsä. Tykkäävät varsinkin imuroimisesta.

Yleisten tilojen hoitamisessa lasten vastuullaan on vain roudata omat kamansa pois ja silloin tällöin järkkäillä vaikka eteisen kenkäkaaos kuntoon. Pyykit jokainen vie pyykkiin itse, ja puhtaat ilmestyvät sohvalle jokaisen itse kaappeihinsa laitettaviksi. Päivällisen jälkeen tiskikoneen täyttö ja tyhjennys, sekä ruokakamojen palauttaminen kaappeihin kuuluu pimujen hommiin. Saavat siitä näennäisen korvauksen, joitakin kymmeniä senttejä.

Lemmikit, kalat, sammakot ja kilpikonnat, hoidamme yhdessä. Akvaarion ja kilpparin terraarion puhdistuksesta huolehtivat vanhemmat, ja lapset ruokkivat.

Roskat muksut vievät ja postit hakevat silloin kun käsketään, ja vievät kierrätyskamppeita niiden pisteelle. Pulloja vievät toki mieluiten, koska saavat niistä rahat. Fillaroivat käskystä kauppaan hakemaan jotain uupuvaa apetta ihan ilman kitinöitä.

Logistiikassa painopiste on yhä enemmän omalla toiminnalla. Uimahallille ym. menevät omin voimin, samoin soitto- ja teoriatunneille fillareilla. Aikidotreeneihin kuskataan, koska ovat kauempana. Leffat ja muut kaverimenot ilman muuta hoitavat itse. Paitsi tietty, jos olemme leffassa kaikki samaan aikaan.

Työnjako muuten on useimmiten sellainen, että minä hoidan ostokset (viikolle maanantaina ja viikonlopulle perjantaina) ja laitan ruuat. Jos minulla venyvät päivät, laittelee Johku ruuat (ja hyvin laittaakin) ja hoitelee muutenkin koko touhun. Johanneksen vastuulla ovat myös kaikki autoon, pihaan ja kodintekniikkaan/remppaan liittyvät hommat.

Nukutukset olemme tavanneet tehdä vuoroissa (toinen nukuttaa, toinen tekee tiskit sillä aikaa) mutta nyt kun tytöt hoitelevat tiskihommia eikä heitä varsin tartte nukuttaa vaan kyse on kivasta yhteishetkestä, niin tapaamme iltasadulle kerääntyä lastenhuoneeseen kaikki neljä. Vanhemmat lukevat vuoroilloin (tällä hetkellä Johku lukee Kreikan mytologiaa ja minä Narniaa)

Liikuntahommia minun on tehtävä päivittäin, joten niille napataan joka illasta tunti-pari. Ja Johku käy aikidossaan kolmena iltana. Tytöillä on kerran viikossa aikido ja soittotunti sekä musiikin teoria. Jos saavat soittotreenit tehtyä ja läksyt kuntoon, voivat sitten mennä uimahalliin tai pöheltää muita omiaan aika vapaasti. Viikonloput pyhitämme yleensä melko absoluuttisesti perheen yhteiselle olemiselle.

Perheen ykkösjuttuja ovat yhteiset ateriat. Syömme aina yhdessä (no koulu- ja työlounasta lukuunottamatta). Jokainen tulee jokaiselle aterialle ja ne syödään lehtiä lukematta ja siivosti saman pöydän ääressä. Tyttöjen hommaa on kattaa pöytää ja laitella esim. iltateet paikalleen kaikkia varten. Auttelevat mieluusti ruuanlaitossa muutenkin.

Läksyjä en tapaa tarkistaa, paitsi kysyttäessä tai jos on ollut jotain pulmaa. Läket tehdään heti koulun jälkeen, vasta sitten alkaa kaverivapaus. Kokeisiin autan lukemaan kyselemällä, jos kokevat tarvetta, ja kielten läksyissä koitan olla paljon mukana että pääsevät hyvään vauhtiin. Johku auttaa fykessä, matikassa ja historiassa, ihan vain turvallisuuden vuoksi.

Aika lunkia taloudenpitoa täällä harjoitetaan. Pääasia on viihtymisellä. Ihan itsestäänselvää on se, että kaikki osallistuvat yhtä paljon. Kaikkihan me täällä asummekin yhtä paljon.

Näin se suurin piirtein menee. Mites muilla?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s