Minä kuivaan. Minä selviydyn!

Kuivaan hulluna. Eteisessä humisee yöt ympäriinsä – milloin tattia, milloin omenaa. Katselen kaikkea nyt uusin silmin. Kaiken voi kuivata.

Facebokissa virisi mehustukseen hurahtaneen kohtalotoverin kanssa puhe varautumisesta, ja olin hetkessä ala-asteen neljännen luokan penkissä. Kuivuri, omput, ala-aste – arbitraarinen yhteys? Eipä suinkaan!

Meillä oli mainio ala-asteen opettaja rouva Järvinen. Hän oli vanhan koulun naisia, ja kova varautumaan. Me varauduimme silloin ajan hengen mukaisesti pääasiassa ydintuhoon, mutta oli muitakin uhkia. Järviskä luennoi television säteiden vaarallisuudesta ja kehotti kasvattamaan vehnänorasta laitteen edessä vaaran eliminoimiseksi. Vanhempani suhtautuivat innolla esittämääni uudistukseen vastakarvaisesti. Samat uhkaavat aallot uivat kotiimme opettajan sanojen mukaan mikrouunistakin. Käyttelen sitä edeleen jotenkin vähän pelokkain elkein.

Ydintuhoon, sotaan, jääkauteen ja itänaapurin arvaamattomaan aktivoitumiseen varauduimme opettelemalla listoja tarvikkeista, joita kotona on oltava aina. Muistan näkkileivän. Tuhoutuisin varmaan, koska oli siinä paljon muutakin. Näihinkin listoihin kotona suhtauduttiin penseydellä. Johtuiko se vanhempieni lämpimistä idän suhteista, en tiedä, mutta mitään katastrofipakkausta meille ei koskaan kasattu. Pelotti, että entä jos.

Mutta nyt! Nyt saa tulla vihulainen ja viljakato. Meillä riittää murkinaa. On kuivalihaa, -hedelmää ja sienisatoa vaikka parille naapurillekin. On pakkanen täynnä omaa mehua ja leipäainekset hankittuna. Rouva Järvisen peruja tai sulaa sattumaa, minusta kehkeytyi todellinen suursäilöjä. Selviytyjä.

Panssarihuonetta meillä ei ole, eikä edes (lapsuuteni lempi leikkipaikaa!) pommisuojaa, mutta tietäkää toverit, että hädän hetkellä meiltä riittää aina kuivakamaa vaikka useammallekin evakolle.

Mainokset

3 thoughts on “Minä kuivaan. Minä selviydyn!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s