Siivoilu-show – over and out

Nyt, kun melkein vuoden vellonut absurdi Siivoojagate  on käyty viimein loppuun, voisin vähän valottaa mitä siinä tarkemmin ottaen  tapahtui, kun teistä aika moni on aiheesta kysellyt.

No. Olin siis viime syksyn selkäni kanssa vuodepotilaana, niin kuin moni muistaakin. Ihana anoppi ehdotti, että palkkaisin jonkun ulkopuolisen hoitamaan joulusiivouksen, kun en siihen itse mitenkään pystynyt. Näin teinkin.

Oli tosi outoa, kun joku toinen siivosi omaa huushollia, mutta  myös taivaallisen ihanaa saada siistiä jälkeä! En ollut ihan tyystin tyytyväinen lopputulokseen siinä mielessä, että joitakin sovittuja paikkoja jäi siivoamatta, mutta ajattelin että pääasia että yleisilme kirkastui. Oma yleisilmeeni sitten synkkenikin laskun saapuessa.

Olimme sopineet (onneksi s-postilla) että siivous maksaa 34 e / tunti, ja yrittäjä arvioi siivoamiseen kuluvan noin 7 tuntia aikaa. Minusta tämä oli aivan ok. Varauduin siis noin 240 euron laskuun, ja tuumin että jos siihen nyt menisi vaikka tunti enemmänkin, niin eipä hätiä.

Laskussa siivooja kuitenkin ilmoitti laskuttavansa 34 e / h mutta käyttäneensä siivoukseen 21 tuntia! Hän oli tuonut mukanaan kaksi lisäsiivoojaa, ja oli nyt sitä meiltä, että minun kuuluu maksaa heille sama tuntihinta per naama ilman että mitään tällaista oli sovittu etukäteen. Hän siis ilmoitti, että kotini siivoukseen oli kullakin kolmesta ammattisiivoojasta kulunut 7 tuntia. Mietitäänpäs vähän tätä:

Asun 80 neliön omakotitalossa.

Jos tilan jakaa kolmelle siivoojalle,

 jää kullekin tehtävää 26,6 neliön verran.

 Kukin siivooja  käytti työhönsä 7 tuntia.

Se on tunti hommia per 3,8 neliötä.

Dear Lord! Tajuaisin, jos täällä olisi pitänyt vaikkapa hiekkapuhaltaa irti muutaman metrin paksuista paskakerrosta läpi kämpän. Ei tarvinnut. Ei esimerkiksi pesty ikkunoita tai seiniä tms. Imuroitiin ja pestiin lattiat. Pyyhittiin pinnat. Ravisteltiin kuistilla matot. Sen sorttista ihan perushommaa. Ei edes montaakaan siirrettävää huonekalua. Hmm.

Laskun loppusumma oli 714 euroa. Se on, jos saa sanoa, minusta melko paljon.

Kerroin tämän yrittäjällekin, ja totesin ettei vetele. Yrittäjä hermostui ja vaati saatavaansa, jolloin minun oli pakko viedä asia kuluttajasuojalautakunnan käsittelyyn. Sainkin siellä ihan erinomaista opastusta. Kysyin heidän oppineiltaan neuvoa, ja niiden mukaisesti maksoin koko karhutun summan yrittäjälle eräpäivään mennessä ilmoittaen kuitenkin samalla, että tulen hakemaan asiaan muutosta ja vaatimaan ylimääräiselle summalle tuottokorkoa mikäli asia luetaan minun hyväkseni. Sitten vain odottelemaan.

Kuluttajasuojalautakunta pyöritteli asiaa joitakin kuukausia. Yrittäjä totesi jossain lukuisista käsittelyn aikana lähettämissään kirjeistä, ettei todellakaan tule suostumaan rahan palautukseen, vaikka päätös olisi minun puolellani, ja olevansa valmis viemään asian oikeuteen. Sanailu kirjeenvaihdossa alkoi olla melko tiukkasävyistä. Yritin pysyä asiallisena ja riidellä vain hinnasta, mutta yrittäjältä tuli HUUTOKIRJOITUKSELLA JA -MERKEILLÄ!!!!!!!! Varustettuja henkilökohtauksiin käyviä solvauksia aina siihen asti, kunnes totesin olevani valmis seuraavaksi ruotimaan oikeusteitse kunnianloukkauskysymyksiä, mikäli sama meininki jatkuisi. Jatkoimme odottelua hiljaisuuden vallitessa.

Muutaman kuukauden päästä kuluttajasuojalautakunta kehotti viemään asian kuluttajariitalautakunnan käsittelyyn, ja näin toiminkin. Kuluttajariitalautakunta käsitteli asiaa syyskuulta marraskuulle, ja hiljan saamani päätös toteaa yksimielisesti, että suosittaa yrittäjää palauttamaan minulle 442 euroa tuottokorkoineen. Heidän(kin) mukaansa kysymys on siitä, ”vastaako siivoukseen käytetty kokonaisaika sitä, mitä etukäteen annetun hinta-arvion perusteella on ollut kohtuullista olettaa”. Eikä nyt sitten ihan vastannut.

Yrittäjältä tuli seuraavana päivänä yksirivinen viesti. ”Laita tilinumero mihin voi palauttaa”.  Kahden pankkipäivän päästä summa oli tilillä. Oikeudenkäyntihalut olivat selvästi siis laantuneet, mikä olikin erittäin kiva. Olisi ollut todella työlästä jatkaa tällaisen pyörittelyä vielä toinenkin vuosi.  Case closed.

Tarinan opetus lienee se, että kaikki teetettävät työt kannattaa aina sopia kirjallisesti, että mahdollisissa riitatilanteissa on näyttö käydystä keskustelusta. Kannattaa myös tarkistaa tällaisissa palveluissa, että tuntihintaan ei tule mitään laskuttajan jännää lisää, kuten mielivaltainen määrä lisätyöntekijöitä ostajan laskuun – minulle ei tällainen vaihtoehto tullu mieleenikään, kun koko ajan puhuttiin vain palvelun tuntihinnasta ja yrityksen kotisivuillakin todetaan yksiselitteisesti siivouksen maksavan 34 e / h. Ja vielä sekin, että tällaiset kohtuuttomuudet voi riitauttaa ja saada asian kuntoon. Ei minulle ainakaan ole ihan yhdentekevää maksanko jostakin yli neljäsataa euroa liikaa!

Tylsintä minusta koko naurettavassa showssa oli se, että kivaksi helpotukseksi tarkoitettu juttu muuttui tosi työlääksi ja kurjaksi riidaksi. Onneksi tänä jouluna olen täydessä toimintakyvyssä ja pystyn suoriutumaan joulusiivouksesta ihan omin voimin. Olen aika paljon halvempi ja ilmeisesti tehokkaampikin kuin tuon yrityksen siivoojat. Itse en nimittäin kuluta alle neljän neliön siivoamiseen tuntia. Tsih.

Ja ei, en edelleenkään kirjoita tähän kyseisen yrityksen nimeä, vaikka sitä olette myös kyselleet. En tahdo näin ennakoimattoman ja ilmeisen riidanhaluisen putiikin kanssa tapella jatkossa mistään liiketoimintaa haittaavan tiedon levittämisistä…

Mainokset

3 thoughts on “Siivoilu-show – over and out

  1. Erittäin kiinnostava juttu.

    Varsinkin koska olen itsekin siivousalan yrittäjä.

    Yritys ilmeisesti oletti että lasku lopulta vain maksetaan kiltisti. Kaikenalaista toimintaa.

    Puhtia siivoukseesi tänä vuonna!

    1. Kiitos 🙂 ja juu,niin varmaan tosiaan olettivat. Sillä taktiikalla ois kannattanut laittaa vähän pienempi summa viivan alle. mä luulen että ne on harvassa, jotka mukisematta maksaa yli 700 e siivouksesta 😀 vai törmäätkö usein sellaiseen omassa duunissasi? ja millaisen sotkun siivoaminen ylipäätään vois maksaa noin paljon?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s