Lofoottien valtaajat 2012 osa 3

7.7 Oyjordin leirintäalueella on aamulle varattuna retkeilijälle ylläri. Illan sumuisen, harmaan ja sateisen mössön tilalla kohoaakin nyt teltasta kömmittäessä tällaista:

 

 

Hitto, ei siinä mitään vuorimeininkiä eilen ollut! Näytti ihan tasaiselta. Kanon skönt, sanoisin!

Aamurituaalit ovat hioutuneet vuosien yhteisen retkeilyn saatossa. Herään valmiin pannukahvin ja kaurapuuron äärelle (onnea on aamuvirkku puoliso!) ja kömmin ihmettelemään ilman kirpeää raikkautta ja kirkasta paistetta teltan eteen vedetylle makuualustalle murun viereen. Hörpimme hiljaisuudessa kuksakahvia hetken kaksin, kunnes tyttöjen teltan vetoketju käy, ja ensimmäinen pörrötukka mönkii aamupalalle. Kohta olemme siinä kaikki hämmästelemässä yöstä ilmaantunutta lumihuippua. Rauhallisten aamupuuhien jälkeen kasaamme teltat, pakkaamme auton ja starttaamme matkaan. Tänään pääsemme jo ihan virallisesti Lofooteille!

Aurinko paistaa, lämpöä on norjalaisittain hienot +13 astetta. Paiste nostaa huikeaksi kohoilevasta maisemasta esiin yksityiskohtia – vesiputouksia ja luolia, kielekkeitä ja lumikenttiä. Talot ovat juuri niin norjalaisen punaisia ja raikkaita kuin kuvitella saattaa.

Lofoottien saariryhmän saaret yhdistyvät toisiinsa joko huikeiden korkeiden siltojen tai pitkien merenalaisten tunneleiden avulla. Eksyä ei oikein voi; yksi selkeästi opastettu ja hyväkuntoinen päätie kulkee saarten läpi.

Parin tunnin ajelun jälkeen putkahdamme Lofoottien puolelle. Maisemat huikaisevat. Meri on merkillisen turkoosia ja vuoret nousevat siitä milloin Mordor-tyyppisen synkkinä, milloin vihreän pehmoisen oloisina. Horsmat kukkivat kirkkaan vaalenpunaisissaan. Ihan niin kuin vuosien reissuhaaveissamme, tämä osa Norjaa näyttää taas aivan omanlaiseltaan. Ainutkertaiselta. Ihmeelliseltä. Kaikkea tätä katsellessa saa taas itsensä hyvin perspektiiviin.

Saaria yhdistävät sillat ovat huikeita, mutta nyt taajaan toistuvissa tunneleissa meinaa vähän ahdistaa. Useampi kilometri syvällä vuoren sydämessä tai meren alle koukaten on jotenkin painostavan tuntuista. Kiitos actionleffojen, osaan turhan tarkasti kuvitella syttyvän kaasupalon tai vesimassojen vyöryn ahtaassa tuubissa. Aina helpottaa, kun valo alkaa pilkottaa edessä.

Lounastamme matkan päällä. Trangiassa pöhisee joku reissun merkillepantavan samanmakuisista pussiruuista. Pastaa jollakin keltaisella kastikkeella. Mitäänsanomatonta, mutta omalla hauskalla tavallaan retkeilyn makuista. Tunnelmallistakin, vielä näin alkumatkasta.

Taukopaikkoja on tienpielessä kiitettävän usein. Fine dining.

Lofoottien pääkaupungissa Svolvaerissa on leirintäalueilla jopa ruuhkantapaista. Jatkamme siis ohi. Tarvitsemme lisää kaasua, joten käväisemme kuitenkin pikahankinnoilla keskustassa. Ihmiset ovat helleasuissa, onhan lämpötila nyt +12 C! Huonon huumorin perhettä naurattaa eniten erään liikkeen nimi.

Leiriydymme väljälle, siistille ja kauniille Kabelvågin leirintäalueelle. Päätämme jäädä kahdeksi yöksi ja tehdä huomenna retkiä lähimaastoon. Telttapaikat maksavat  kahdelta teltalta 320 Nkr  (43 e) / 2 vrk. Superedullista. Vaikka ihan kaikki muu onkin täällä megakallista, on majoittumisen hinta hyvin kohdillaan.

Ilta on aurinkoinen, ja vaikka lämpötila on alhainen, on paisteessa mukavan lämmin. Vedämme makuualustat telttojen eteen ja lueskelemme pitkään ja nautinnolla. Ruuan jälkeen teemme vielä 5 kilometrin luontopolkuretken. Maisema on täynnään vielä raakaa hillaa. Tyttöjä viehättävät soisen maaston kihokit.

Ennen nukkumaanmenoa pelataan vielä iltateen äärellä korttia ja luetaan yhteistä kirjaa Maameren velho. Onko ihanampaa?

 

Mainokset

2 thoughts on “Lofoottien valtaajat 2012 osa 3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s