Lofoottien valtaajat 2012 osa 9

13.7

+ 18 C !

Valaista on paha laittaa paremmaksi, joten ollaan jo reissun jäähdyttelyosiolla. Tarkoitus on ajella pitempi päivä alas Norjan puolta ja hurauttaa sitten huomenna Ruotsin halki Uumajaan laivalle. Lähdemme aamusesta ajelemaan kohti Lodingen lauttaa.

Maisema on perus-Norjaa, mieletöntä siis. Vuoria, joihin silmä kuitenkin on jo jännästi tottunut. Olemme jotenkin maisemalla ja kokemuksilla kyllästetyt, valmiit palaamaan kotiin.

Ylitämme Vestfjordenin Hamaroy-autolautalla (303 Nkr) Bognesiin. Tunnin matka menee mukavasti kahvitellen jätskin kanssa kannella. Säästämme lauttaylityksellä helposti 2-3 tunnin ajon kiharaista vuonotietä. Kivaa vaihteluakin ajelun lomaan.

Lauttaosuuden jälkeen tie on melkosita yrjörallia. Agneksen matkapahoinvointilääkkeet ovat kyllä muutenkin olleet reissussa kalliit. Itselläkin tekee jo heikkoa. Kun lääkkeetkään eivät auta, vaan laatoitus takapenkillä alkaa, siirtyy tyttö etupenkille hengittelemään. Suoritamme näkkärilounaan ajossa, koska ulkona sataa kunnolla.
Reitti Fauskeen laseteltaessa on taas ihan uudenlaista. Kovia 7 % nousuja ja laskuja, komeita vesiputouksia ja liuskekivivuoria. Paljaita päällisiä, lumenkin peitossa osa. Tässä maassa on kyllä jokaiselle päivälle omaa nähtävää tarjolla.

77-tielle siirryttäessä on melkoisen moista 1300-1700 -metristä huippua kummankin puolen. Tie kiemurtaa jyrkänteen reunaa, ajellaan pilven sisällä. Vesi kohisee alas putoukissa. Sataa yhä. Kovasti harmaata on.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Käytämme viimeiset kruunut ja suuntaamme rajan yli Ruotsiin Junkerdalenin jälkeen s/s Bombataa kuunnellaan. Hyvin kulkee.

Tällä puolen on paljakkaa ja mäntymetsää. Luntakin vielä. Upeita, vihreäkuohuisia koskia. Tien korkein osuus kulkee 740 m merenpinnan yläpuollella. Ihmeellistä, loivaa ylänköä nyt näkyvissä. Maailman katolla.

Ruotsin puolella muuttuu koko ajan tasaisemmaksi. Hienoja retkeilyseutuja. Kettukin ylittää tien ihan edestä. Ajelemme kartan ulkopuolella. Suunnistamme Norjan kartan kansikuvan hyvin summittaisen pikkupräntin perusteella.

Nappaamme hyvin hyttyspainotteisen (ekat sitten ensimmäisen päivän!) trangialounaan sateisella taukopaikalla ja hyppäämme takaisin autoon. Nyt purkki- ja pussiruoka tökkii kaikilla jo ihan kunnolla.

Leiriydymme Sjöstjärnan viihtyisälle leirintäalueelle Arvidsjaurin kunnassa. Viihtyisä, pieni paikka, jonka ikivanha ukkeli haluaa harjoitella suomeaan. 380 kr / yö.

Lettukestit taas iltapalaksi.

Mökin hyttysverkot falskaavat niin, ettei uni tule kellekään. Ynnyjä on lopulta sisällä enemmän kuin konsanaan ulkona. Koti-ikävä kaikilla.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s