moi, olen ruokameuhkaaja

Tuli ruoka-aiheinen meuhkaus mieleen. Varmaan siksi, että on niin kova nälkä.

Nautin tänä vuonna suuresti joulusta. Tajusin sen äsken kaupassa. Luulin, että menttäisin totaalisesti hermoni ruuhkassa, mutta huomasinkin olevani hyvällä tullella. Luulin, että sokerittomuus toisi mukanaan ahdistusta ja mielitekoja. Kieltäymystä. Luulin ihan väärin!

Vietän tänä vuonna joulua siskon luona, sitten tulemme kotisohvalle möllöttämään. Saan valita itse kaiken, mitä suuhuni pistän. Se on iso nautinto, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Latasin ostoskärryn täyteen vihanneksia ja hedelmiä. Löysin rosolliin sokerittoman punajuuren ja sienisalaatin ainekset ovat suolaantuneet jääkaapissa syyskuulta saakka. Illalla maistan raakapipareita homejuustolla. Ah autuutta!

Välillä, kun intoudun puhumaan ruuasta, saan kuulla olevani hifistelijä, ortorektikko tai ruokasnobi. En minusta ole oikein mitään niistä. Olen syöppö! Nautiskelija! Onneksi myös yhdeltä koulutukseltani kokki.

Rakastan ruokaa. Mutta vain hyvää ruokaa. Minulla on 36 vuoden, yhden syövän, kahden kroonisen sairauden ja lukuisan laihdutuskuurin tuoma kokemus omassa vartalossani elämisestä, ja tiedän millä aineksilla se parhaiten voi. Ja sillä on paljon väliä. Hifistelen jonkun mielestä ärsyttävyyteen asti, mutten tajua miksen voisi. Se ei liene keneltäkään muulta pois, jos en tahdo syödä jotakin. Paljon mielipiteitä se silti tuntuu herättävän. Niinkuin muidenkin ruokiansa valikoivien touhut. Ronklaajien. Nirsojen. Erikoisuudentavoittelijoiden.  Syöminen on suomalaisille jotenkin aika kompleksinen aihe. Ei mikään oma asia ollenkaan. En tajua miksi.

Kasvissyöjät ärsyttävät. Vegaanit ne vasta ärysttävätkin. Joku jaksaa ärsyyntyä vielä laktoosi-intolerantikoista ja keliaakikoistakin. Kun joku välttää jotakin allergian vuoksi, häntä ei haluta uskoa. Karsaimmin ehkä katsotaan sitä, joka valitsee olla haluamatta, vaikka voisi. Miksi?

Tykään ruuanlaitosta silloin, kun on aikaa. Kun on aikaa, niin kuin nyt viimein on, kokkailen mielelläni itselleni, omalle väelle ja rakkaille ihmisille. Nyt uunissa on ekan lomapäivän kunniaksi luomujauhelihasta tehtyjä korianteri-parmesaanipullia ja punajuuri-sinihomejuusto paistosta. En malta odottaa että valmistuu! Nautin kauppareissusta, jos ei ole kiire. Etsin ja valikoin parhaat jutut. Otan luomua aina kun voin. Käytän tosi paljon tuoreita vihanneksia ja yrttejä arkenakin. Kallista, on joku sanonut, ja voi sen niinkin miettiä. Toisaalta minun jäljiltäni kauppaan jäävät röökit, einekset, limut, kaljat, karkit ja leivonnaiset. Valintakysymys usein, vaikkei toki aina. En koske sokeriin, lisättynä tai piilomuodossakaan. Vähät viljat otan täysjyvänä, jos lainkaan. En käytä juuri mitään, missä on paria kohtaa pitempi toteseloste. Ei huvita. Teen parempaa itse. Tykkään siitä ja voin paremmin. Minusta se on aika ilmeisen hyvä syy.

Olen ehkä piinaava ruokavieras, koska ruokaintohimoni suuntaukset ovat varsin vaihtelevia. Toisaalta, syön aina mielelläni kaikkea hyvää. Pahaa taas en syö koskaan mielelläni. En monestikaan halua edes kohteliaisuudesta syödä kaikkea tarjolla olevaa. Se välillä aiheuttaa kulmakarvannostoja varsinkin vanhemmassa väessä. En tajua konseptia, jossa pitäisi tulla kohteilaisuudesta kipeäksi. Tylyhän ei silti tarvitse olla. Mutta ihminen voi olla täysin tyytyväinen juhlissa ilman kakkuakin. Elokuvan voi katsoa ilman karkkipussia. Kaikkiin kyläreissuihin ei tarvita teetä ihmeempää tarjoilua. Olen kokeillut. On ollut kuluneen viiden kuukauden oudoin kokemus tajuta, miten voimakkaita tuntoja syöminen voikin aiheuttaa.

1st world problems 🙂


2 thoughts on “moi, olen ruokameuhkaaja

  1. Kyyneleitä, liikutusta, joulumieltä ja paljon muuta ihanaa mrs. Ruokameuhkaajalle! Ihunaa, kun joku ajattelee samalla tavoin vaikka onkin eri ikäpolvea kuin minä! ❤

    Sokeritonta ja rauhaisaa joulunaikaa!

    -Massu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s