Kenties maailman lällyimmät kuusi käskyä

On hyvä päivä, ja jotenkin toiveikas ja kiva mieli. Semmoinen valoisa ja vähän lälly. Tosi lälly varmaan oikeastaan, mutta se onkin yks mun lempiolotilojani. Tekee kauheasti mieli kirjoittaa ihan muusta kuin kivuista ja onnettomuuksista ja kurimuksista.

Koska täällä aika usein sorrun jotenkin saarnamieheksi, mietin millainen olisi ihana lällysaarna. Siitä se ajatus sitten lähti.

Luin tällaisen ”10 käskyä” -listauksen. Näitähän aina näkee. Jäin miettimään, mitkä olisivat mun vastaavat käskyt elämän parantamiseksi, jos olisin joku sellainen tyyppi, joka voisi jaella elämänviisauksia. En ajattele olevani, mutta hei! blogiformaatin hienous on siinä, että voi antaa tulla vaan. Puolet vastuusta on aina lukijalla.

Rakkauden apostolilla käskyt toki liittyisivät ihmissuhteisiin, niin kuin tuossakin listauksessa moni. Ehkä mikään ei vaikuta elämänlaatuun niin haitallisesti kuin huonot ihmissuhteet, enkä toisaalta heti keksi mitään yhtä vahvasti elämänlaatua parantavaa asiaa, kuin hyvät, toimivat ihmissuhteet.

En saanut aikaan kymmentä käskyä. Sain kuusi. Kuusi aika simppeliä varmaan, ja ainakin naiivia, mutta kyllä toimivaakin. Minusta ainakin. Enkä ole oikein kova käskemäänkään, mutta vähänhän voi aina pohtia. Jotenkin näin ne menisivät.

Täydennä omiasi kommenttiosioon!

 

1. Älä pelaa.

– Ihmissuhdepelit kuuluvat yläkouluun ja psykopaateille. Ole suora ja vilpitön. Jos kaipaat kontaktia, ota kontaktia. Jos haluat olla rauhassa, kerro se. Älä oleta että toinen tajuaa. Älä pakota arvailemaan. Älä vaadi toista pumppaamaan vastauksia. Kakista ulos, jos on sanottavaa. Jos et pysty heti, niin hetken päästä edes.

2. Anna aina positiivista palautetta, kun siihen on aihetta.

– Kerro jos tykkäsit jostain, jota toinen teki. Älyttömän usein tulee tykättyä jostakin jutusta tosi paljonkin, ja kuitenkin pidettyä tieto siitä ihan vain itsellään. Viimeksi tänään tätä mietin kivan kirjan äärellä. Pistin hetken mielijohteesta tekijälle kiitoksen, ja tuli hyvä mieli meille molemmille.

Luitko hyvän kirjan tai lehtijutun? Pitikö joku tosi hyvät treenit? Näitkö kivan kampauksen tai vaatteen? Tekikö joku jotain hauskasti, taitavasti tai rohkeasti? Kerro, veikkonen! Laita sähköpostia kirjailijalle / näyttelijälle / ohjaajalle / käsikirjoittajalle / maalarille / urheilijalle / luennoitsijalle / perheenjäsenelle / kaverille / kelle vain, jonka tekeminen sai sinut hyville mielin. Tuosta noin vain, ilman sen ihmeempiä korulauseita. Ujostelu on turhaa. Mieti, kuinka kiva itsestäsi on saada hyvää palautetta.

Älä kehu, jos et vilpittömästi tarkoita sitä. Tarkoitushakuinen makeilu näkyy aina läpi.

3. Ilmaise välittäminen.

– Sano ihmisille suoraan, että tykkäät. Kerro miksi. Kerro se tarpeeksi usein ja kyllin selvästi. Taas kerran, miksi ujostella? Oletko joskus itse pahastunut siitä, että toinen tykkää sinusta? No niinpä. Siitähän tulee maailman paras olo. Ei kukaan oikeasti itse tiedä, miten kiva on just sun mielestä.  Ja ihan hyvin vois tietää. Ei niitä hautajaisia tartte odotella.

4. Ole toiselle olemassa oikeasti

– Ole läsnä. Kuuntele ja kommentoi. Muista toisen tärkeät hommelit. Jos et ehdi muuta, niin laita tekstari tai sähköposti. Ilman mitään ihmeempää asiaakin vaikka. Hanki kiireenkin keskelle hetki nähdä ihan kasvotusten.

Älä tapaa ketään väkisin. Siitä tulee molemmille hiton kiusaantunut olo.

5. Älä oleta.

– Toisen motiivien tulkitseminen johtaa melkein aina virheisiin. Ei kukaan oikeasti tiedä, mitä toinen ajattelee ja miksi. Kysy jos hämmentää, sano jos loukkaa, tarkista, jos et ole ihan varma. Älä varsinkaan toimi hätäisesti olettamuksen varassa. Tosi usein oma loukkaantuminen tai hämmentyminen kertoo paljon enemmän omasta tunnelatauksesta, kuin sen toisen intentioista. Tsekkaa siis ennen kuin vedät johtopäätöksiä.

6. Anna vähän löysiä.

– On huonoja päiviä. Niin se vain on. On ylilyöntejä, täydellisiä huteja ja äkkipikaisesti sanottuja lauseita. On PMS ja migreenikohtaus ja ihan vaan paskamainen työpäivä meneillään. Unohda ja anna anteeksi. Kaikkea ei tartte ottaa vastaan, mutta harvoin hyötyy siitäkään, että laittaa kerrasta suhteen katkolle. Jos itse joskus töppää, on todennäköistä että muillekin sattuu samaa. Ei o niin vaarallista.

Diu di diu ja pusi pusi. Kantrityypit osaa tän rakastamisen. Kuunnelkaa vaikka.

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s