Siirtymisiä

Huomenna on kulunut tasan viisi kuukautta onnettomuudesta. Se on samaan aikaan tosi paljon ja hirmu vähän. Paljon se teki, tuo tapahtunut, ei käy kiistäminen. En ole vielä ihan varma mitä kaikkea, mutta olo on erilainen.

En ole mikään valaistunut näkijä, mutten traumatisoitunut parkakaan. Ehkä eniten olen vähän rauhoittunut funtsailemaan. Olen pyykännyt tässä kevään kulussa mietteitäni ajan kanssa, ja se on tehnyt tosi hyvää. Sama pyykki saa kyllä jatkuakin mieluusti.

Nyt olisi uusi vaihe edessä. Pitäisi naksauttaa päässä vammais -asetukset terveelle puolelle. Tai ainakin aktiivisen toipilaisuuden kohtaan mittarista. Se ei ole ihan niin helppoa kuin ekana kuvittelisi. Henkinen tila on hassu juttu. Liki puolen vuoden aikana ehtii olostua ja asettua olemaan.

On jonkinlainen juttu päästää irti siitä, ettei voi eikä saa. En tiedä onko se hankalampaa, kuin oli aikanaan sen hyväksyminen. Ajatusten läpikäyntiä se silti vaatii. Kun on tottunut toppuuttelemaan ja himmaamaan, on vähän ryhdyttävä, että taas lähtee irtoamaan. Kun on pumpuloinut ja varjellut itseään, pelännyt ja arkaillut, on sitten yhtäkkiä ymmärrettävä, että pystyykin ja saa. Ja samalla niitä mitä ei pysty eikä saa on sen verran, ettei se ihan yksiselitteisesti käy asentoa vaihtaen. Ei ole mustaa ja valkoista, vaan paljon erilaisia harmaansävyjä välissä. Pitää harjoitella taas uusi minä. Tällainen tämän vaiheen tyyppi. Etsiä se, mitä olen ilman jatkuvaa kipua ja vammaisuutta. Tavallisena ja toimivana taas.

Tuntuu ehkä hassulta, mutta olen tajunnut syrjäytymistä ja laitostumista tosi paljon paremmin tämän sairausloman aikana. Sitä, miten helppoa on opettaa itsensä siihen, ettei käykään töissä tai osallistukaan ympäröivän elämän juttuihin. Se tuntuu aluksi ikävältä ja sitten oudolta ja lopulta vain tavalliselta. Ja ryhtyminen sitten, kun tuo on jo arkea, kysyy rohkeutta. En nyt väitä, että olisin kehittänyt tässä ajassa vielä mitään korkeita kynnyksiä tai seiniä, mutta voin ehkä aikaisempaa paremmin nähdä sen mekanismin millä ne syntyvät. Ja siksikin minusta on ihanaa päästä taas tavallisten hommien piiriin.

Sairauslomalla koko ajantajukin muuttuu. On yhtäkkiä maailman pisimpiä vuorokausia. Ihmeellisiä, numeroimattomia päiviä. Viikonpäivät ja -loput täysin sekaisin ja lomittain. Sellaista kummaa kiivaan kärsimättömyyden ja sulan joutilaisuuden sekamelskaa saman aikaisesti. Ja muutakin muutosta mielessä.

Eilen luistimet jalassa huomasin pelkääväni asioita uudella tavalla. En toki pääse vielä aikoihin ottamaan kontaktia, mutta pelko liittyi pienempiinkin juttuihin. Asioihin, joita ehkä jo pystyisin, mutta joita en meinaa uskaltaa kokeilla. Noiden pelkojen purkaminen voi viedä hetken aikaa, ja aion ottaa sen.

Töihin paluuseen liittyvät pelot ovat olemassa myös, totta kai. Mietin riittääkö töitä. Muistavatko työnantajat minut, ja jos muistavat, haluavatko vielä hommiin. Löytyykö luovuutta ja kykyä kirjoittaa. Osaanko ja pystynkö. Käynnistyykö se arki, kun haluan niin tapahtuvan.

Ensimmäiselle keikalle lähteminen on varmasti hassua. Sitten, kun olen kasvokkain ihmisen kanssa, pärjään kyllä. Siitä se lähtee taas. Ja sitten pitääkin taas pidätellä, ettei riistäydy ihan työhurjastelun puolelle.

Onneksi on vielä pehmeää laskua. Ihan oikeaa kesälomaa perheen ja ystävien kanssa. Vähitellen, jonkinlaisella herkällä lempeydellä, sanon moikat tälle merkilliselle kaudelle elämässä. Odottamaottomalle ja yllättävälle ja monella tapaa merkitykselliselle pitkälle hahmottomalle möhkäleelle.

Yksi isoimmista asioista, jonka vien tästä kummallisuuksien kaudesta mukanani, on se taju, että minulla on ympärilläni käsittämättömän hieno joukko ihmisiä. Etäisempiä ja läheisempiä, myötäeläviä, upeita tyyppejä. Vaikka kuulostaisi miten pehmytpäiseltä, niin olen todella kokenut tulleeni kannatelluksi, ja siitä olen kiitollinen ihan aina. Enemmän, kuin varmaan koskaan arvaattekaan. Täysillä ja joka ikinen päivä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s