Maalikaruselli 2013 osa 1.

Meillä maalataan taloa. Homma on ollut mielessä jo alun kuusi vuotta – koko tässä asumisemme ajan. Iso ja kallis projekti on kuitenkin jäänyt akuutimpien alle. Tänä kesänä viimein toteutuu.

Vuonna 1945 rakennettu rintamamiestalomme on alunperin ollut kauniin kelta-valkoinen ja asiaankuuluvasti hengittävällä öljymaalilla maalattu. Tiedämme tämän, koska pihasauna on niissä väreissä edelleen.

Vuosien saatossa talopolo on aiempien asukkaiden toimesta maalattu valkoiseksi ruskein puittein. Rumaksi, jos minulta kysytään. Ja kysytäänhän. Rumuuden lisäksi on muitakin tyhmyyksiä. Maalina on nimittäin käytetty lateksimaalia, joka ei päästä talon sisältä tulevaa vesihöyryä ulos. Huono homma. Vesi tiivistyy väärään paikkaan ja maalipinta myös kuplii ja hilseilee.

Halusimme sekä putsailla pinnat hengittävämmiksi, että palauttaa talo kauniiseen alkuperäiseen väriin. Emme halunneet maksaa projektista kymppitonnia, joten ryhdyimme hommiin niin kuin tapan on täällä ollut – iteksiin.

Kaksi vuotta sitten talossa tehtiin iso keittiöremontti. Veranta laajennettiin ja samalla se maalattiin ennakoivasti keltava-valkoiseksi. Putiikki on siitä lähtien ollut melko koominen väripaletti uutta ja vanhaa. Ihanaa saada koko humppa viimein yhteen ortninkiin!

talo edestä

Ensin piti tietysti saada vanhaa maalia mahdollisimman paljon pois. Puoliso pähki sopivaa menetelmää pitkään. Lopulta parhaaksi osoittautui sähköhöylä eli kutteri. Laitteesta kuuluu aivan korviaraastava meteli, mutta jälki on hyvä.

Talo on noin 7 metriä korkea, joten poisto- tai maalaushommiin ei ole oikein tikkailla asiaa. Piti vuokrata henkilönostin. Aivan perkeleellisen kokoinen vehje! Isolta hyönteiseltä jalkoineen näyttävä laite painaa 1300 kiloa. Päivävuokra ainakin täällä meillä Hämeessä on 80 euroa.

ani ylhäällä

Näppärä peli kyllä nosteluhommiin. Ja kuumottava. Kärsin todella kovasta korkeanpaikankammosta, mutta olihan pakko kuitenkin kokeilla kerran. Korissa on vivut, joista kippoa saa nosteltua ja käänneltyä haluttuihin asemiin. Valjastauduin asiaankuuluvasti ja homesuojasin tuollaisella suihkupullolla ihan katonrajasta asti. Jälkikäteen olin lapsellisen tyytyväinen myhäilijä.

Laitteen kanssa operoiminen on erikoista puuhaa. Ei mene aivan pieneen tilaan. Puoliso fiilistyi totaalisesti sen puikkoihin päästessään. Jonkin verran vemppausta sen sommitteleminen pihan eri kohtiin kyllä kysyi. Juuri tällä hetkellä mietityttää, miten se saadaan pois tuolta omppupuiden alta. (Kävimme myös lyhyen, melko kipakan väännön siitä, voiko laitteella ajaa ihan kohta täydessä sadossa notkuvan mustaviinimarjapensaan päälle. Myönnän, että itkin. Löytyi kompromissi, jossa helvetinkone saatiin puolen metrin päähän puskasta.)

Pulma on siinä, että jalat veivät tosi paljon tilaa sivusuunnassa. laite nousee niiden päälle hauskan heinäsirkkamaisesti. Alle tulee töppöset.
Pulma on siinä, että jalat vievät tosi paljon tilaa sivusuunnassa. Laite nousee niiden päälle hauskan heinäsirkkamaisesti. Alle tulee töppöset. Tuossa jalan vieressä vasemmalla on tappotuomiolta säilynyt rakas pusikkoni. Marjat ovat jo melkein kypsät, ja nämä ovat tärkeitä asioita.

Ensimmäisenä urakkahommana siis rapsutettiin vanhaa maalia pois ja levitettiin homesuoja. Maalin poistamiseen kului noin 1,5 työpäivää / seinä. Homesuojan ruiskuttelu on nopsaa puuhaa, mutta sen pitää antaa kuivua vuorokauden verran ennen maalaamista.

Seuraavassa osassa päästään pensselihommiin.

Minä en vielä pari viikkoa sitten olisi ajatellutkaan pystyväni osallistumaan koko hankkeeseen, mutta niimpä vain nyt pystynkin! Olisikin aivan hiton vaikeaa maata sohvala, jos toinen tekee täyttä päivää talon kunnostamiseksi. Vaikka tuolla huhkiessa välillä vituttaakin, on  tämä talo ollut meidän yhteisenä haaveena jo lukioajoista lähtien, ja rempan äärellä puuhaaminen  yhteinen harrastus. Kiva, että voidaan tuolla ährätä nytkin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s