Muutokset, nuo hermostuttavat penteleet

Pidän siitä, että ollaan uuden vuoden puolella. Erityisesti siksi, että viime vuosi oli monella tavalla niin kaamea, mutta muutenkin. Vuoden vaihtuminen on tietysti ihmisen piirtämä viiva ja rajapyykki, aika sattumanvarainen kohta. Samanahan ne päivät vaihtuvat vuoden taitteen molemmin puolin. Pitkälti samat puuhat jatkuvat vuoden viimeisen päivän vaihtuessa vuoden ensimmäiseen – hengittäminen, syöminen ja nukkuminen. Ja siltikin tämä, kun ollaan jo tässä uuden puolella tukevasti,  on sellainen kohta, josta erityisesti tykkään.

Siirtymävaiheet hermostuttavat minua. Erilaiset taitokset ja saumat. Loput ja alut. Ylimenot. Mietin sitä eilen, kun tapasin ystävää joka lähtee kohta kuukausiksi pois. Mietin sitä tänään, kun lähetin ensimmäiset uuden työn dokumentit matkaan. Mietin sitä tämän vuoden vaihteen molemmin puolin, ja aika usein elämässä muutenkin.

Rakastan rutiineja. Vaikka en isommin pidä tylsyydestä, pidän paljon toistuvista asioista. Samankaltaisista, tutussa rytmissä etenevistä, arvattavista kuluista. Tehtävistä, jotka hallitsen ja osaan. Tilanteista, ihmissuhteista ja puuhista, jotka pysyvät ja ovat varmoja.

Ajattelen helposti olevani vähän kontrollifriikki, mutta  samalla inhoan kategorisointeja ja patologisointeja. Tiedostan kuitenkin, että asioiden hallitseminen ja järjestyksessä pysyminen ovat minulle rauhoittavia juttuja. Hannari olen ainakin, ja hyväksyn sen kaikella lempeydellä. Minulla on ollut elämässäni jättimäinen määrä usein aika epätoivottavia isoja muutoksia, repeämisiä ja rakoilemisia, eikä se kai ole ihan kaukaa haettua vähän ajatella, että sellaisilla kokemuksilla on tämän taipumuksen kanssa tekemistä.

Hermostun rajakohdista niin, että jo joitakin viikkoja ennen tiedettyä muutoskohtaa, taitetta tai repeämää jatkumoissa, alan saada perhosia vatsaan. En mitään kauniita ihania, vaan ikäviä levottomia karvaisia tyyppejä. Jos eteen tuleva asia on iso, saan muitakin fyysisiä oireita. Kädet hikoavat ja unet pilkkoutuvat. Nyt näköjään uutena kirjoon on tullut aiemmin tuikituntematon ruokahaluttomuuskin. Käyn ylikierroksilla. Ihan kuin vartalo koittaisi kiirehtiä sinne muutoskohtaan ja siitä yli. Hoitaakseen sen ohi. Päästäkseen kiinni normaaliin. Uuteen normaaliin.

Mistähän siinä on kyse? Halusta tietää, millaista siellä uudessa on? Tietää miten pärjään siinä? miltä se tuntuu? Halusta varmistaa, että sekin uusi on ihan hyvä, ehkä. Enpä tiedä. Näin se on kuitenkin ollut niin kauan kuin muistan.

Lähipiiri tuntee tämän ominaisuuteni. Kuinkapa muutenkaan, joutuvathan sen vaikutuspiirissä elelemään. Ennen isompia matkoja, lomien alkuja tai loppuja, muuttoja, työrupeamia, mitä nyt milloinkin, olen pistoksissa. Ärsyynnyn, kiukuttelen ja sählään. Itse murroskohdassa toimin rauhallisesti ja skarpitsi, ja heti sen jälkeen hermoilen taas vähän. Sitten tasaantuu taas ja olen tyytyväinen.

Koska näin on ollut aina, en enää ylläty itsestäni. Näen tulevat muutokset hyvissä ajoin (silloin, kun ne ovat nähtävissä. Yllättäin tulevia muutoksia ei toki tarvitse ennalta jännittääkään) ja osaan kuulostella itseäni ja reaktioitani. Koska tiedän hermoilevani, kompensoin muualta. Puhun itselleni järkeä. Koitan olla tempoautumatta ihan kaikkiin hullutuksiin. Hengittelen vähän tasaisemmin. Urheilen.

Yksi keino auttaa aina. Aikamatkustan vähän. Ajattelen – nytkin, vähän hermoillessani useampia uusia asioita päällekäin –  että kahden viikon päästä on jo uusi normaali. Sitten tiedän mitä se on. Vaikka mitä tulisi milloinkin, aina parin viikon päästä muuttunut asianlaita on jo uusi normaali. Vallitseva totuus. Turvallinen arki. Ja sen kanssa pärjäilen hyvin.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s