Juuri tarpeeksi, ei yhtään liikaa?

Olen ollut poissa Facebookista nyt reilut kolme viikkoa. En haluaisi sinne ollenkaan takaisin. Ihan vilpittömästi en. Näyttää siltä, että jollakin otteella siellä on kuitenkin melkein pakko olla, jos meinaan osallistua vaikkapa harrastusseurani asioiden hoitoon (ja pitäähän niihin osallistua, koska seura pyörii meidän kaikkien yhteisellä panoksella).

Fiilis täällä irti ja rauhaksiin on ollut niin tosi hyvä, että harmittaa ihan kunnolla, jos on mentävä takaisin vilinään. Pulma on siinä, etten usko osaavani hallita sitä. Muutamat ensimmäiset hetket menisivät varmasti hankitulla hyvällä mallilla, mutta ei tällaisella lyhyellä paastolla opita korjaamaan seitsemän vuoden aikana opittuja huonoja tapoja. Luotto itseeni on tässä asiassa pakkasen puolella.

Tajuan tämän tauon takia nyt paljon paremmin niitä, jotka ovat toivoneet, ettei Facebookia käytettäisi yhteisten virallisten ja puolivirallisten asioiden hoitoon, niin ylivertainen kuin se helppoudessaan ja nopeudessaan moneen muuhun vaihtoehtoon verrattuna onkin. Mutta samalla ajattelen, että olisi kohtuutonta alkaa vaatia sellaisia omia erityispalveluita, että kaikki mahdollinen info kulkisi aina s-postilla tai puhelimella minulle, jos valitsen olla olematta osana tuota verkkoyhteisöä. Siellä on tarpeeksi hoidettavia hommia ihmisillä jo ilmankin. Minun se homma täytyy jotenkin ratkaista.

Mitkähän ne konkreettiset keinot olisivat, joilla rajata näkyville vain ihan välttämättömimmät jutut noiden asioiden hoitamista varten? Olisiko se esimerkiksi Facebook-päivä asioiden hoitoon? Pelkään, että siitä lipsuisi helposti tiheämpään vilkuiluun. Ja helposti ihmiset myös kokevat voivansa tavoittaa siellä tiiviimmin, jos käyt jonkin verran piipahtelemassa vihreänä pallerona. Mikä tiheys olisi asioiden hoitamiseen riittävä? Ainakin on varmasti niin, että puhelimeen en enää sitä Appsia tarvitse. 

Sen tiedän, etten halua viihdyttää itseäni Facebookilla. En halua täyttää sillä niitä luovan joutilaisuuden ja tylsyyden hetkiä, joissa hyvät ajatukset ja semmoinen sielullinen rauha syntyy. En missään nimessä halua olla siellä päivittäin, tai hankkiutua peukuttelun ja kiivasrytmisen kommentoinnin ja ihmisten tekemisten stalkkaamisen kierteeseen. En halua Facebookitella kun olen ihmisten seurassa kasvokkain. En halua tulkita ihmissuhteitteni tilaa pälyilemällä verkkotapahtumia. En halua hermostua, loukkaantua, suuttua tai isommin tuntea muitakaan tunteita virtuaalipalvelun äärellä. En halua huomiohuorata.

Haluan olla ihmisten kanssa suorassa, kasvokkaisessa kontaktissa. Haluan nähdä eleet, ilmeet ja asennot ja kuulla äänenpainot ja vivahteet. Haluan keskittyä kulloiseenkin seuraani täysin ja kokonaan muualle pälyilemättä. Haluan, että ihmiset, jotka ovat minun kanssani tekemississä, haluavat olla tekemisissä juuri minun kanssa minun vuokseni, eivätkä siksi, että satun olemaan siinä helposti klikattavissa ja täytettä päivään tarvitaan. Haluan huomioida ne ihmiset, jotka ovat lähimpänä sydäntäni, eivätkä vain lähimpänä näpppistä. Haluan jatkaa lukemista ja palapelin äärellä keskittymistä. Somettomia metsälenkkejä ja muuta verkkaista olemista. Pitkiä puheluita, videoviestejä ja muita kivoja tauon aikana löytyneitä yhteydenpidon juttuja.

Miten tämä hoidetaan, en tiedä ollenkaan. Painetta ratkaista asia on kuitenkin ilmoilla melkoisesti. Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan!

 


6 thoughts on “Juuri tarpeeksi, ei yhtään liikaa?

  1. No. Mul on firman asioiden hoidon ja tiedottamisen takia valenimitili FB:ssa. Käyn vain firman sivua päivittämässä, ja joskus katson – en kommentoi – menossa olevia firman keskusteluja. Jälkimmäistä noin kahdesti kuussa, sivun päivitystä ”tarvittaessa” eli max kerran viikossa. En tee siellä mitään, MITÄÄN, muuta. En mee mihinkään, en yritä etsiä tietoa kenestäkään tai mistään. En keskustele. Oma rajaus, oma kuri.

    En tiiä auttoiko tää mitään. Mutta siis FB on mahdollinen noinkin, jos siellä kerta on pakko olla vaikka sen yhdistyshomman takia.

  2. Hmm. Minusta facebookiin ei tarvitse mennä, ellei halua. Yleensä asioita hoitaakseen ottavat ihmiset jaksavat ilmoitella yhdelle muutakin kautta. Tai itse en ainakaan koe työlääksi käyttää fb:n lisäksi myös sähköpostia tai puhelinta että kaikki tietää. Nykyäänhän saa tekstiviestitkin lähtemään monelle samaan aikaan, joten no prob!

    Mutta jos haluat olla yhdistysasioissa mukana, niin uusi profiili pelkällä roller derby -nimellä ja tiukka aikataulu itselle milloin käytetään? Oisko mitään?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s