Pilleristi fiiliksissä

Terveisiä kilpirauhaslääkäriltä. Olen kertonut, että lääkityksessäni on tuntunut olevan ongelmia, ja olo on ollut huono. Olin oikeassa, niin kuin tapaan tämän asian kohdalla ollakin. Olen elellyt ilman kilpirauhasta Thyroxin-lääkityksen varassa tasan 20 vuotta. Siinä oppii aika tarkkaan tuntemaan, missä mennään. Nyt mennään metsässä.

Oloni on ollut tosi tukkoinen jo pitkään. Semmoinen, kuin joku koko ajan kuristaisi vähän kurkusta. Paleleva, superväsynyt, huonomuistinen, epäorientoitunut, unelias, ahdistunut ja penseä. Siis kokolailla kaikkea vastakkaista, kuin mitä olen perusluonteeltani. Olen vieraisilla jonkun muun nahoissa.

Kynnet ovat lohkeilleet purkkeja avatessa, aamulla peilissä on ollut vastassa joku hillitön silmäpussihirviö. Paino on kivunnut ylös tai korkeintaan sahannut kilon marginaalissa välillä toiveitanostattavasti alas, vain noustakseen sitten uudelleen, vaikka liikun 5-10 h viikossa ja ruokavalionki on jo ennen ihana pt-Ullan renssausta ollut vähintäänkin säällinen. Tehty työ ei ole lainkaan maksanut itseään takaisin olossa. Ja sekös vituttaa. Kuka sitä ilokseen laihduttaa, jos ei tule  tulosta?

On ollut sellainen fiilis, kuin naamassa olisi kymmenen sentin paksuinen nahkakuori, tai että omien poskien päällä olisi vielä jonkun toisen (isot) posket. Kuulostaa paljon hauskemmalta kuin tuntuu!

You get the picture.

Varasin ajan kilpparispesialistille. Reissasin Tampereelle oikein. Lääkäri kuunteli kertomukseni, luki labratulokseni ja tuumi annostuksen olevan ihan liian pieni. Ei ihme, että olo on hankala.  Hän kirjoitti tosi paljon isomman annostuksen. Sellaisen, jossa lopulliseen annostukseensa nostettuna on 5,25 tablettia viikossa enemmän, kuin tällä hetkellä.  Ne jotka tuntevat lääkityksen, tietävät, että muutos on todella merkittävä.

Thyroxin on liiallisena annostuksena ihan yhtä epämiellyttävä kuin liian matalanakin. Siksi oikeaan, todella tuntuvasti isompaan,  annostukseen noustaan portaittain. Sain ohjeet nostaa lääkitystä  aina pari viikkoa kerrallaan, kunnes ollaan kesän keskellä maksimiannoksessa, ja menen uusiin labroihin. Sitten kuulemma hienosäädetään loput.

Odotanko ihmeparantumista? No DAMN STRAIGHT odotan! Vain toinen kilpparipotilas tietää, miten vaikutusvaltaista väkeä nuo pienet valkoiset pylpyrät ovatkaan. Miten voikin olla lääke, joka vaikuttaa kaikeen aineenvaihdunnasta ihoon ja unen laadusta koko hormonitoimitaan!

Odotanko, että uusi lääkitys yksin laihduttaa minut tavoitekokooni, onnettomuutta edeltävään aikaan? No en hitoissa! Ihan itse meinaan jokaisen kilon pois liikkua ja syödä. Vähän vetoapua on luvassa kuitenkin. Tai melkoisen painava riippa ja ankkuri lakkaa laahamasta perässä.

Kilpirauhasjutut ovat monisyisiä hoidettavia. Asiantuntevaa lääkäriä on vaikea löytää. Syövänjälkeiset jutut (kuten minun) ovat eri juttuja kuin synnynnäiset tai matkan varrella kehittyneet överit tai vajarit. Minä, jolta on viety lisäkilpirauhasia myöten joka murunen, tarvitsen ihan eri kokoluokan annostuksen, kuin vähäisellä vajaatoiminnalla olija. Erinomaisen yksilöllisiä juttuja.

Haluan painottaa, että olen terveyskeskuksen suuri ystävä. Minua on Hämeenlinnassa hoidettu siellä oikein hyvin. Mutta erikoishommat ovat erikoistyypien hommia. Minäkin olen toimittaja, mutta kirjoitan tuntuvasti paremmin ihmissuhteista kuin avaruudesta. Vaikkapa insinööritaitojen ymmärtämystä vaativista jutuista en lähtisi kirjoittamaan lainkaan.

Yleislääkäri pysyttelee helposti annettujen viitearvojen turvallisilla keskikohdilla, vaikka potilaan olokin olisi siten vain keskikohtaisen verran kunnossa. Erikoistunut lääkäri katselee tarkemmalla silmällä, kokeilee ja arvioi potilaan voinnin yksilöllisessä suhteessa. Ja minä olen ollut tämän perussairauden kanssa niin pitkään, ja meinaan vielä olla maisemissa melko kauan, että haluan oloni olevan sen suhteen optimaalinen, enkä vähän sinne päin.

Voin lämpimästi suositella Jorma Salmea, joka ottaa vastaan ainakin Koskikeskuksessa Tampereella. Käynti oli helposti junamatkan ja 95 euron hintansa väärti. Olin huoneesta poistuessani niin helpottunut, toiveikas ja kuulluksi tullut, että askel tuntui keveämmältä kuin moneen, moneen kuukauteen!

Nyt odotan kuumeisesti, että uusi virta alkaa – noh – virrata minuun. Ja tämä hillitön turvotus minusta ulos. Pillerit tekevät mut tänään hyvin onnelliseksi 🙂

 

 

 

 

 


6 thoughts on “Pilleristi fiiliksissä

 1. Huh – suurempi lääkkeen lisäys kuin mulla koko viikkoannos! Mutta juurikin näin, kuin sanot: terveyskeskuksessa ollaan sitä mieltä, että lääkitys on kohdallaan, jos tulokset on viitearvoissa. Ei sillä ole mitään väliä, miltä potilaasta tuntuu. Ja mun on ainakin annettu ymmärtää, että kun se sopiva lääkityksen taso on kerran löydetty, niin se on sitten siinä…

  1. juu melkoinen satsi kyllä! Olen kans huomannut tuon, että kun saavutetaan se ”ihan jees”, niin ei tartte sitten siihen enää koskea. Se vaan ei käytännössä ollenkaan toimi. Mun oloni ainakin on näiden 20 vuoden aikana ehtinyt olla vaikka minkälainen ääripäästä toiseen, samoillakin lääkityksillä ihan tosi vaihteleva. Nyt jännittää, miten tällä lääkityksellä käy, mutta myönteisellä mielellä. Toistaiseksi ei suurta muutosta, kun vasta vähän nostellaan tällä viikolla.

 2. Samasta vaivasta kärsin ja tänään annostusta nostettiin saman verran eli 5 tabua enemmän viikossa. Onko sulle tullut negatiivisia vaikutuksia? Minua jo nosto hirvittää, tosin olo on ollut melko kaamea koko kevään, enkä arvannut arvojen laskeneen ihan näin kauheasti!

  1. Moikka Sannuli!

   Itse asiassa just nyt tällä viikolla alkoi tuntua, kun annos on yhtä pykälää vajaat täydellä (eli mulla 2 isoa ja 2,5 pientä tablettia päivässä). Nyt vähän sydän alkaa läpättää ja menee helpolla unet. Ohjeet oli katsoa hetki tasoittuuko, ja palata sitten edelliseen annostukseen jos ei. Jos tasoittuu, niin vielä olisi viikon päästä nosto kolmeen pieneen. Vähän hirvittää miltä se sitten alkaa tuntua, mutta toisaalta olo muuten on koko ajan nyt kohentunut, joten en haluaisi mennä alaskaan.
   Mullekin tuli ihan yllätyksenä miten paljon liian matalalla arvot olivat!

   Onnea nostoon ja kertoilehan välillä tuntemuksia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s