Neuvoja 10 vuoden takaiselle Anille

Täällä ollut haaste antaa neuvoja 10 vuoden takaiselle minälle on aika liikkis. Katsotaanpas.

Moi Ani,

Olet 27-vuotias kahden lapsen äiti. 3- ja 1,5 -vuotiaiden tyttöjen kanssa voi olla aika uuvuttavaa, mutta älä hellitä. Heistä kasvaa upeita tyyppejä, ja pärjäät hommassasi paljon paremmin kuin välillä väsymystäsi nyt uskotkaan. Olet aika etäällä kaveripiirisi elämäntilanteista, mutta pääset niihin rientoihin vielä. Ota iisisti siellä hiekkalaatikolla. Eivät ne kaikki muutkaan siitä tykkää.

Olet tehnyt aika ison siirron, ja muuttanut keskeltä Helsingin Kalliota Hämeenlinnan Sairioon. Et vielä tiedä sitä, mutta rivarikämppä vaihtuu pian ihanaan omakotitaloon ihan vierestä. Siellä on edessä semmoinen työleiri, että on ihan hyvä ettet vielä sen laajutta tunne, mutta sanotaan vaikka niin, että kun kaikki se kaoottinen puurtaminen ja parin vesivahingon jälkeinen selviämisseikkailu on takana, on sinulla ihana koti, jonne ystäväsi tulevat hermolomalle hulinoistaan. Niiden seinien sisällä vietetään vielä ihania aikoja.

Olet vasta hypännyt täysillä takaisin työelämään, ja tiedän että telkkarihommat jännittävät. Älä ole niin hiton epävarma itsestäsi. Olet hommassa paljon parempi kuin nyt uskotkaan! Voisit antaa vähän löysiäkin. Kahden pikkuisen kanssa, keskellä alkavia remonttitouhuja ja ihan uuden ammatin äärellä menee välillä melkoisesti pinnistelyn puolelle. Pystyt kyllä, vaikka ottaisit astetta iisimminkin. Vaikka tiedänhän minä, ettei niin tule tapahtumaan.

Toisaalta nostan sinulle hattua. Puurrat siellä tälle nykyiselle minälleni melkoisen hyvän pohjan! Kiitos siitä, että menet päin, vaikka pelottaa. Se onkin sinussa sellainen voima, joka kantaa myöhemmin isosti hedelmää.

Mietit välillä, onko tämä nyt sitä elämää, jonka tilasit. Se on ihan ymmärrettävää lasten hankalassa iässä. Nojaa vain reippaasti siihen hyvään, mitä sinulla rinnallasi on. Voisit kyllä olla vähän osallistuvampi kotijutuissa, vaikka työt nyt tuntuvatkin humalluttavan innostavilta. Ja niin, älä lähde ihan niin riemumielin niihin takahuonehulinoihin. Ehtii sitä myöhemminkin hippailla, vaikka nyt sinusta tuntuukin siltä, että kaikki tämä uusi vapaus on nautittava kerralla. Et heti hokaa sitä, mutta käyt kohta aika lähellä sellaista rajaa, jonka yli ei helpolla takaisin pääsekään.

Rakenna nyt hyvillä mielin työelämän kuvioita kuntoon. Olet melkoisen mullistuksen kynnyksellä. Lupaan, että pääset vielä nauttimaan ammatillisen itsevarmuudenkin ajoista yllin kyllin, vaikka niistä epävarmuuksistakin vielä. Ja kuule, kaikkea ei ole pakko tehdä juuri NYT (mutta tiedän, ettet hokaa tätä vielä pitkiin aikoihin, jos milloinkaan).

Tulevan 10 -vuotiskauden aikana on edessäsi jättimäisiä muutoksia niin sosiaaliseen elämääsi kuin yleiseen fiilikseesi. Olet vähän orpona nyt, mutta oma heimo löytyy vielä. Se tulee tosi yllättävässä paketissa, mutta kuittaa sitten kaikki epävarmuutesi siitä, oletko oikeanlainen ja hyvä juuri sinun laisenasi. Voi kun vähän useammin uskoisit, että olet. Älä pienennä itseäsi mahtuaksesi muottiin.

Ani, voisitko ajatella, ettet ajaisi itseäsi fyysisesti niin koville kuin nyt teet? Tarvitset voimiasi nyt muualla ja myöhemmin vielä moneen kertaan, ja tuo tanssiminen menee melkoisen kurittamisen puolelle. Jahtaat turhia juttuja. Taidat  vieläkin uskoa, että aina pitää voittaa. Että vain niin tulee rakastetuksi. Ymmärrän heikon kohtasi, mutta voi miten haluaisin takoa sinua naamaan tässä asiassa! Opit vielä, että niin ei ole. Tulee sellaisia aikoja, jolloin tärkeysjärjestys pyörähtää häränpyllyä, itse asiassa muutamakin aika peräjälkeen. 

Neuvoisin sinua myös laskemaan irti ajatuksesta, että elämässä pitää pärjätä niin itsekseen. Tiedänhän minä, että sellaiseen sinun on ollut vähän pakko kasvaa, mutta aikuisena niistä voi päästää jo vähän irtikin. Mutta ei hätää, jos se nyt tuntuu vaikealta. Et lainkaan tykkää tästä ajatuksesta, minä tiedän, mutta oppi tulee isoilla kirjaimilla. Vaikka nyt pistätkin usein pystyyn melkoisen teflonkulissin, niin usko pois, olet kaikkein risoimmillasikin aika rakastettu tyyppi. Se läksy paukutetaan sinulle vielä kaaliin, ja kerrataankin kun ei mene laakista jakoon. Mutta älä huoli, saat silloin myös rinnalle sellaisia ihmisiä, jotka pääsevät tuon suojauksesi alle. Sieltä löytyy aika hienoja juttuja.

PS. Yövalvomiseen ei kuole, vaikka siltä välillä tuntuu.

 


3 thoughts on “Neuvoja 10 vuoden takaiselle Anille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s