Pahis kaverin vaatteissa

Tällainen kolumnini julkaistiin Hämeen Sanomissa eilen. En halua olla erityisellä ristiretkellä sosiaalista mediaa vastaan, mutta on siinä paljon lieveilmiöitä, joiden kanssa saa olla varuillaan.

PAHIS KAVERIN VAATTEISSA

Eräs alakouluikäinen kiva lapsi hakeutui valokuvasovellus Instagramissa kaverikseni. Mikäpäs siinä, minä tuumin. On paljon ruokakuvia ja lemmikkejä. Sopii katsella. Kävin vastavuoroisesti kurkkaamassa, millaisia kuvia hänen tililtään löytyy. Kiinnosti, millaisiin juttuihin kutosluokkalaisen linssi kohdistuu.

Tilillä oli harrastuksia, kavereita ja eläimiä. Sitten oli myös nättejä naamakuvia, selfieitä. Yhden sellaisen kommenttikenttä kiinnitti erityisen huomioni. “David” oli tykännyt, ja laittanut sydäntäkin. Hetken uteliaisuudesta klikkasin itseni Davidin profiiliin, ja sitten alkoikin jo oksettaa. Miehen tilillä oli yli 3000 seuraajaa ja saman verran seurattavia. Tilillä oli pelkästään nuorten, alakouluikäisten tyttöjen selfieitä. Kymmeniä, satoja, tuhansia. Tytöt katsoivat kameraan raikkaina ja suloisina. Tämä uusi kaverini siellä uusimpana joukossa.

Davidin profiilikuva oli söpö koira. Hän kertoi pitävänsä valokuvaamisesta, ja kommentoi jokaisen tytön kuvaan kannustavasti “I like you” tai “you are beautiful!”. Tytöt vastailivat kiitoksin ja sydämin. Kuka nyt ei kehuista tykkäisi? Siksihän aikuisetkin, minä ihan samalla lailla kuin iso joukko muitakin, ottaa selfieitään. Että joku sanoisi, että näytät kivalta. Se on ihmismäistä ja täysin ok. Se, että tällainen David kerää profiiliinsa satoja  nuorten tyttöjen selfieitä, on kuvottavaa.

Juttelin lasteni kanssa aiheesta. Kun kuvailin Davidin profiilia, he osasivat yhteen ääneen todeta: Hyi, joku pedari! Pyynnöstäni he ottivat asian koulussa puheeksi myös kavereiden kesken. Osa lapsista oli ymmärtänyt, ja vaihtanut profiilinsa yksityisyysasetukset turvallisemmiksi. Osa taas oli hymähtänyt, että mitä väliä, jos joku niitä katselee. Kerro sinä, rakas kanssavanhempi, että sillä ON väliä.

Minun kouluaikanani varottiin namusetiä. Silloin vaaralliset tyypit tulivat kadulla vastaan, ja jollain turvallisella tyypillä oli edes jonkinlaiset mahdollisuudet ehtiä väliin. Nyt on ihan eri kujeet. Tämänhetkiset laitteet ja tietoliikenteen nopeus tekevät pahisten elämän naurettavan helpoksi. Ei tarvitse kuin ladata sovellus, ja käsissä on satoja tuhansia lasten kuvia – katsottavaksi, jaettavaksi, myytäväksi. Kukaan ei saa kiinni.

Sosiaalisen median sovelluksilla on ikärajat syystä. Facebookissa ja Instagramissa se on 13. Rakas kanssavanhempi, pidä ne rajat. Ja sitten, kun lapsi käyttää palveluita, ole tukena. Kerro karikot. Näytä, miten profiili tehdään yksityiseksi ja ohjeista, miten toimitaan, jos tulee ällöttävä tyyppi vastaan. Pyydä aina välillä nähdä, mitä lapsesi palveluissa puuhaa. Onko hänellä Snapchat? Entä Ask.fm? Onko hän sen ikäinen, että se on ok? Montako lapsesi 500 seuraajasta hän tuntee?

Jos et tunne lapsesi luurissa kulkevia sovelluksia, niin nyt on aika tutustua. Pyydä vaikka, että lapsi neuvoo. Älä anna nettimaailman Davidien tehdä kauppaa sinun lapsesi kasvoilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s