Kosteusvaurioita: 7 ihmissuhdetärppiä kostean kodin kasvatille.

Tässä pieni huoneentaulu meille ihmissuhdeaallokoissa uutta opetteleville. Kyllä se hei siitä!

1. Lopeta arvailu

– Et tiedä, mitä toinen ihminen ajattelee. Et, vaikka miten luulisit. Lopeta siis arvailu ja kysy suoraan. Älä lue rivien välejä, niitä ei aina ole. Opit ehkä lapsena aistimaan ja arvailemaan läheistesi mielialoja usein oikenkin, mutta samat mekanismit eivät toimi enää: nämä nykyisen elämäsi ihmiset ovat eri ihmisiä. Lakkaa luulemasta että olet meedio. Tosi harva on.

2. Luovu vihjailusta

– Et ehkä lapsena saanut ilmaista halujasi, toiveitasi ja tarpeitasi. Nyt saat. On epäreilua pakottaa läheisiä arvaamaan, mitä haluaisit tai toivoisit heiltä. Ole konkreettinen. Sano se suoraan: Nähdäänkö? Jutellaanko? Kaipaan sinua. Loukkaannuin. Hermostuin. Ilahduin. Tekee mieli seksiä. Ei tee mieli seksiä. On nälkä. Jännittää. Väsyttää. Rakastan sua.

3. Ota tauko tunteen ja toiminnan väliin

– Kun iso tunne ottaa vallan, kuulostele se rauhassa läpi ennen kuin teet mitään. Jos se on totta, se on siinä vielä sittenkin, kun olet rauhoittunut. Älä sano tai tee mitään, ennen kuin syke on alhaalla, hengitys rauhallinen ja kiristys pallean ympäriltä on lauennut. Ei tekstareita, ei soittoja, ei vihjailevia kuvia sosiaaliseen mediaan, ei äänenpainoja ja kulmakarvaviestintää. Ei mitään, kapish?

4. Arvosta kaveria

– Omien prosessien läpikäyminen on hyvä juttu. Muista kuitenkin, että ne ovat sinun omia prosessejasi. Kelaile, juttele ja vaikka bloggaa, mutta älä pakota läheisiäsi mukaan sinun henkilökohtaisen pyykkisi pesemiseen. Keskustelu voi tehdä hyvääkin, mutta kysy lupa ja varmista, että toisella on haluja ja valmiuksia jutella. Kaikkea ei ole tarvis puhua. Yksikään toinen ihminen elämässäsi ei ratkaise sinun tunne-elämäsi kysymyksiä. Sinä pystyt siihen itse. Lue kaksi viimeistä lausetta uudelleen.

5. Ota iisisti

– Menneeseen kannattaa katsoa rehellisesti ja suoraan, mutta ole itsellesi armollinen. Älä sukella liian syvälle, vaan etene lempein askelin omaa oloasi kuunnelleen. Mikään kiire ei ole mihinkään. Vuosikausien saatossa tapahtuneet kurjuudet eivät putsaannu yhdellä istunnolla, vaikka menisit miten syvälle. Tee kaikenlaista kivaa ja hengittele rauhassa.

6. Hyödynnä apu

– Jos menneiden mörköjen kohtaaminen ottaa kovasti voimille, hanki apua. Olet todennäköisesti tottunut ajattelemaan, että Minä itte, tiedetään tiedetään,  mutta news flash: se ei toimi. Olet nyt aikuinen ja sinulla on aikuisten ihmisten mahdollisuudet auttaa itseäsi. Mene terapiaan, se on maailman ihaninta! Etsi tukiryhmä, niitä on pilvin pimein! Hanki tukihenkilö, sellainen jolla on omat palikat paikallaan, ja joka ei lähde hullutteluihisi mukaan (mutta muista: sinä hoidat oman likapyykkisi. Yksikään kaverisi, puolisosi, sukulaisesi tai työkaverisi ei ole sinun tunne-elämästäsi vastuussa. Älä siis vastuuta heitä siitä!). Suosi ihan ulkopuolista tahoa.

7. Henkäise vähän.

– Tai kuule, henkäisepä saman tien paljon!  Jihuu, olet aikuinen! Olet omassa elämässäsi, omilla jaloillasi, oman pääsi panttina. Mikä mahtava vapaus! Voit laskea irti. Ihan oikeasti voit. Tee se!

Omat lähi-ihmiseni voivat ihan vapaasti naurahtaa siellä lukiessaan tätä sille, miten tyylikkäästi kyykkään edelleen joka kohdassa silloin tällöin. Mutta mä treenaan, ja se tuntuu hyvältä!  Treenaa säkin!

ok


4 thoughts on “Kosteusvaurioita: 7 ihmissuhdetärppiä kostean kodin kasvatille.

  1. Toimii hyvin nuo ohjeet varmasti ihan kaikille. Vaikka ei olisikaan mitään ylimääräistä painolastia menneisyydestä mukana, niin aivan varmasti näitä voi soveltaa ihan jokaisessa parisuhteessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s