Aivoissa melkoinen surina

Huh, olisi vaikka mitä mielen päällä, mutta aikataulu ei ole laskenut koneen äärelle kuin työmielessä. Pahoitteluni normaalia pidemmistä päivitystauoista. Vauhdikas vuoden aloitus!

Työhommien ohella alkoi isoja uusia kuvioita harrastuspuolella, kun hyppäsin B-joukueemme apuvalmentajaksi ja olen mukana myös seuran junioritoiminnassa. Kivoja, mutta melkoisen työllistäviä juttuja! Paljon uutta omaksuttavaa ja ihmisiä tutustuttavaksi. Tuntuu, että vuorokauden tunnit vain vilistelevät menemään. Kyllä se taas tästä rauhoittuu, kun pääsen kunnolla pallon päälle.

Olen funtsaillut viimeaikoina erityisen paljon ylpeyttä, häpeää ja erilaisia menneisyyden painolasteja ja niiden heijastumia nykyiseen elämänmenoon, sosiaalisen median kiemuroita ja kirjahankettani. Myös ystävyys ja sen erilaiset teemat pohdituttavat. Työpuolella olen rakentanut erästä radiosarjan aihiota ystäväni kanssa tarjottavaksi tuotantoon keväämmällä. Katsotaan, mitä siitä on tullakseen! Varjoblogi on startannut hyvällä tavoin, ja perjantaina menee ulos vihaa ja tunteiden käsittelyä mietiskelevä kirjoitukseni.

Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla…

Tällaisia  yhdenvertaisuuden teemoja taas mietin tämän päivän Hämeen Sanomissa:

NÄHDÄÄN! (HäSa 21.1.15)

Mitä, jos et näkisi tätä tekstiäni tässä? Tai lehden muitakaan artikkeleita? Mitä tietäisit maailmanmenosta, kotipaikkakuntasi tapahtumista ja etäisempien kavereittesi kuulumisista, jos et näkisi lukea sanoma- ja aikakauslehtiä, nettisivuja, blogeja, uutisvirtaa tai Facebook-päivityksiä? Mieti, kuinka suuri osa tämän päivän aikana sisäistämästäsi informaatiosta on tullut luettuna. Mieti sitten se pois.

Isolle joukolle ihmisiä ajatusleikki on arkea. Tarkkaa tilastoa näkövammaisten määrästä Suomessa ei ole, mutta Näkövammarekisterin arvion mukaan heitä on ainakin 80 000. Joukkoon mahtuu hyvin monen asteista vammaa, mutta joka tapauksessa puhutaan koko joukosta ihmisiä. Tämänkin lehden levikkialueella asuu monta.

Aloitin viime vuonna vapaaehtoistyöntekijänä Kanta-Hämeen Näkövammaiset ry:llä. Enpä tiennyt aloittaessani, miten paljon saisin hommasta itse. Se on, sanaleikki tässä tieten tahtoen, avannut silmäni näkemään elämää uudella tavalla.

Tehtäväni yhdistyksellä on, osana vapaaehtoisjoukkoa, lukea nauhalle viikon Hämeen Sanomat. Nauhasta koostettua Näkökantti-lehteä kuuntelemalla yhdistyksen jäsenet saavat katsauksen kotiseudun tapahtumiin, jos vaikka osa uutisista tuleekin viikon jälkijunassa. Lehti on hyvin pidetty.

Hävettää, että vasta lukijan hommassa toimiessani olen tullut ensinkään ajatelleeksi, miten suuri joukko onkaan ihmisiä, jotka eivät näe. Miten selviönä olen pitänyt sitä, että voin vilkaista uutiset aamulla, heittäytyä kirjan ääreen iltasella ja selailla kymmeniä verkkosivuja tiedonsaannin ja silkan viihtymisen vuoksi siinä välissä. En ole juurikaan tullut ajatelleeksi, ettei näön menettäminen (synnynnäisesti tai myöhemmin elämässä) tarkoita vain sitä, että ojennetaan keppi tai koira, vaan kaiken muun ohella myös melkoista eriarvoiseen asemaan joutumista mitä tulee tiedonvälitykseen.

On olemassa erilaisia apukeinoja, joiden välityksellä kirjoitettua tekstiä tuodaan näkövammaisten saataville – materiaalia pistekirjoituksella, lehtiä nauhalle luettuna, äänikirjoja, nettiohjelmia, jotka muuntavat verkkotekstiä puhuttuun muotoon yms. Silti yhden kokonaisen aistin menettäminen tietää myös melkoista syrjään jäämistä tässä ajassa, jossa jatkuvasti yhä suurempi osa informaatiosta välitetään supernopeasti nimenomaan tekstimuotoisena tietoverkoissa.

Uutisten ja faktan tavoittaminen on toki tärkeää, mutta iso juttu on myös sellainen sosiaaliseen ulkorinkiin ajautuminen, joka uhkaa helposti, jos viestiminen vaikeutuu vamman johdosta. On ihmiselle olennainen juttu tietää ainakin jonkin verran mistä puhutaan, kyetä ottamaan osaa keskusteluun ja pysyä mukana menossa.

Kun määrärahoja, yhdistysten tukia ja leikkauksia mietitään, on mietittävä myös tämänkaltaisten eriarvoistavien elementtien kysymyksiä. Jotta ihan jokaisen tarpeet tulisivat nähdyiksi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s