Tee hyvää!

Eletään hurjia aikoja. Moni omassakin lähipiirissäni pohtii ahdistuneena, miten voisi auttaa. Ainakin mulle ihan konkreettinen toiminta hyvän eteen on paras keino pärjätä maailman tilanteen nostattaman tuskallisen olon kanssa.

Auttamisen tapoja on tosi paljon. Meneillään onkin jo monia hienoja kansalaisten aktiivisuuteen perustuvia keräyksiä ja tukihankkeita pakolaistilanteen auttamiseksi, mutta vastaanottokeskuksista kuuluu myös viestiä siitä, että kaikkia avuntarjouksia ei voida juuri nyt ottaa vastaan. Onkin tärkeää toimia niin, että ihan oikeasti tulee auttaneeksi, eikä esimerkiksi kuormittaneeksi tukalassa tilanteessa työskenteleviä vastaanottokeskusten työntekijöitä lisätehtävillä, vaikka motiivi onkin humaani ja hyvä.

Mitä sitten voisi tehdä? On pidemmän tähtäimen hyvää, akuuttia katastrofiapua ja paljon sellaista arkipäivästä tehtävää, jota voi puuhata ilman, että oma arki hirmuisesti kuormittuu. Olennaista on tehdä jotakin.

Alla oleva listaus ei ole koottu oman häntäni nostamiseksi, vaan siksi, että joku saattaa saada siitä idean omaan arkeensa sopivimmasta tavasta auttaa. Tällaisia ainakin voit tehdä:

– Käyn vuosittain SPR:n Nälkäpäivänä lipaskerääjänä. Parin tunnin panoksesta tulee joka kerta todella hyvä mieli. Otan usein myös lapseni mukaan. Voit ilmoittautua täällä.

– Osallistun hyväntekoon kuukausilahjoittajana. Valitsen vuosittain jonkin tahon, jota tuen sillä hetkellä sopivalla summalla. Esim. Unicef ja Kirkon ulkomaanapu ovat olleet aiempien vuosien kohteina. Tällä hetkellä lahjoitukseni saa Helsinkimissio. Lahjoituksen ei tarvitse olla suuri, että sillä olisi merkitystä. Minun kuukausittainen summani tällä hetkellä on esimerkiksi vain 7 euroa. Sen pystyn antamaan tiukimmassakin tilanteessa.

– Tuen vuosilahjoittajana Suomen Kansanterveysyhdistystä, jonka jäsenjärjestöjä ovat Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Sydänliitto ja Vanhustyön keskusliitto. Tuen heitä ostamalla kerran vuodessa yhden heidän tukituotteistaan, jolloin puolet summasta menee hyväntekoon. Näin olen päivittänyt kotona ensiapulaukun, sammutuspeitteen ja viimeisimpänä uusin hajonneen tilalle uuden puunkantimen. Win-win.

– Lapseni osallistuvat HYKSin Flora-tutkimukseen, jossa pitkäaikaisseurannassa tutkitaan maitohappobaktreerien vaikutusta allergiaan. He osallistuivat siihen vauvana, ja nyt teineinä on luvassa seurantatutkimus. Pyrin osallistumaan aina tilaisuuden tullen näihin hankkeisiin, koe-eläimenä joko itse, tai jälkikasvuni. Ei kovin raflaava tai nopean tuloksen hyväntekomuoto, mutta pitkällä aikavälillä tarjoaa tärkeää hyvää isoille ihmisjoukoille.

– Paikallista hyvää teen perjantai-aamuisin, kun käyn lukemassa paikallisella Näkövammayhdistyksellä Hämeen Sanomia ääneen. Vapaaehtoisten lukemista tunneista kootaan Näkökantti-äänilehti, joka jaetaan näkövammaisille viikoittain. Mukanaolosta tulee hyvin konkreettinen auttamisen olo.

– Puolisoni osallistuu lainottajana kehitysmaiden pienyrityksille ja yksittäisille yrittäjille mikroluottoja tarjoavassa Kivassa

– Jouluisin hankimme osan lahjoista Kirkon ulkomaanavun Toisenlaisina lahjoina.

Uutisia seuratessa tulee todellinen pullamössöolo täällä vakosamettisohvalla kahvia siemaillessa. On helppo ahdistua siitä, että mikään tehty ei tunnu riittävältä. Olennaista on kuitenkin tehdä ainakin jotain. Antaa siitä hyvästä, jota meillä on kahmalomäärin.

Millainen on sun tapasi auttaa?

Mainokset

6 thoughts on “Tee hyvää!

  1. Haluan mielelläni auttaa ja olen auttanutkin. Minulla on suuri epäluottamus hyväntekeväisyysjärejstöjä kohtaan. Minua harmittaa tämä asia. =( Olen miettinyt kuinka saisin taas luottamukseni kuntoon että lahjoittamat rahat ei mene kokoustavien ja kahvittelevien ammattilaisten palkkaan. Toki palkkaa osa saa ja pitääkin saada mutta rajansa kaikella.

    1. Ymmärrän hyvin tämän epäluulon! Siksi olen itse pyrkinyt auttamaan näiden isojen, luotettavamman oloisten lafkojen kautta. Niiden toimintaa ainakin tarkkaillaan paremmin.

  2. Mä autan mieluiten eläimiä, koska kaikki niiden hankaluudet on ihmisten aikaansaannosta. (No ei tietenkään se, että tulee syödyksi by toinen eläin, se on luonnon juttuja ja vaistotoimintaa. Mutta kaikki se muu sälä.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s