Näkyvyyttä tekstiä vastaan? Kiitos mieluusti!

En ymmärrä tätä mouhuamista näkyvyyttä vastaan kirjoitetun blogin tms. saatanallisuudesta. Minua ei pätkääkään haitaa, jos joku haluaa pitää blogia tai tehdä muuta kirjoitushommaa ilmaiseksi.  Ei haitaa sekään, että joku taho sellaista haluaa tarjota.

Hyvin moni aloitteleva toimittaja hyötyy siitä, että saa kerättyä ansioluetteloonsa näyttöä tehdyistä hommista. Myöhemmin tulee sitten sitä palkkaakin, jos ala on oma ja kyvyt riittävät. Moni haluaa myös kirjoittaa ihan harrastuksekseen. Kirjoittajalle on tarjolla erilaisia kenttiä harjoittaa hommaansa. Joistakin maksetaan paljon, joistakin vähän ja sitten on niitä, joista ei makseta mitään. Sitten pitää valita mitä haluaa tehdä ja mihin rahkeet riittävät.

Olen itsekin tehnyt uran alkupäässä töitä ilmaiseksi tai naurettavalla minipalkalla siksi, että saan kontakteja ja kokemusta. Nyt se kantaa hedelmää. Tiedän, että se paikallislehteen 20 eurolla (ihan oikeasti, verot vielä pois) kirjoittamani uutispätkä 9 vuotta sitten auttaa tänään saamaan 800 euroa toisesta jutusta. Olen elättänyt itseni vapaana kirjoittajana kymmenkunta vuotta. Sitä ennen tein viitisen vuotta samaa työtä vähemmän tasaisella tulolla. Rakensin uraa. Se on minusta aivan luonteva polku. Melkein kellä tahansa muullakin ammattilaisella, alalla kuin alalla, on vastaava kokemus – erilaisia harjoittelujaksoja, koeaikoja ym. 

Yhä edelleenkin kirjoitan ilmaiseksi tai naurettavalla minipalkalla, jos katson aiheen tai tilaisuuden tärkeäksi, tai vaikka järjestöpuolen ostajalla ei ole mahdollisuuksia maksaa, mutta juttu menee mielestäni hyvään tarkoitukseen. Pidän siitä ajatuksesta, että voin antaa osaamistani hyvään käyttöön. Ehkä siitä tulee joskus jotain takaisin, ehkä ei. Ehkä tulee sellaisella tavalla, jota en just nyt huomaa. Joku kuulee jotain, ja sitten puhelin taas soi. 

Minusta ammatikseen kirjoittavalla ihmisellä pitää olla sen verran kova itseluottamus, että tietää tekemisensä laadun sellaiseksi, että ilmainen kirjoittelu ei sitä uhkaa. Jos ei ole, on varmaan syytä parantaa.

Omat asiakkaani maksavat monesta muustakin jutusta, kuin niistä sanoista näytöllä. He maksavat siitä, että ideoin jutut kekseliäästi, teen taustat huolella ja laitan likoon elämänkokemukseni ja osaamiseni. He tietävät, että teen työni nopeasti ja sovitulla tavalla, ja olen luotettava joka käänteessä. He uskovat laajaan verkostooni ja mielikuvitukseeni. He tietävät, että kirjoitan silloinkin, kun ei ole inspiraatiota tai olisi muutakin tekemistä.

En ajattele, että jokainen näppäimistölle sormieni päistä valuva sana olisi kultakimpale ja keskenään saman arvoinen. Joskus kirjoitan huvikseni, joskus rahasta. Minä valitsen. Se, tuottaako julkiseksi saattamani sana joskus jotakin taloudellista hyötyä, on toisarvoista. Teen erikseen ne työt, joiden tarkoitus on maksaa elantoni. Siihen minulla on asiakaskunta, joka mieluusti maksaa tekemästäni työstä.

Jos minua huvittaa tänään startata blogi huulipunistani, voin sen startata. Ei siitä kukaan halua varmaan ihmeitä maksaa, mutta minua se huvittaa. Saan samalla sormiharjoitusta, opin ehkä käsittelemään kuvia ja muuta hyödyllistä jatkohommia varten. Minulla muuten oli sellainen blogi reilun vuoden verran. Tykkäsin pitää sitä. Jos joku olisi halunnut sen sivustolleen ”näkyvyyttä vastaan”, olisin varmasti ihan ilomielin antanut.

Sitä ei näissä hommissa aina tiedä mistä palkaa tulee lopultakin. En esim. koko viisivuotisen Kokovartalofiilis -bloggaamisen aikana ole koskaan saanut näistä teksteistä penniäkään, mutta olen tosiaalta saanut niiden kautta ihan huikeita työjuttuja – kirjoitustöitä, kolumnipyyntöjä, luentokeikkoja yms. Näkyvyydestä on ollut hyötyä.

Miten edes suoraan lasketaan palkka tehdylle työlle tällaisella alalla? Annan esimerkin. Eräs iso, nyt jo kuopattu lehti maksoi minulle aikanaan blogin pitämisestä 100 e kuussa miinus verot ja muut yrittäjän kulut. Jäi käteen noin 45 e / kk. LOL. Kirjoitin monta kertaa viikossa, tuntipalkoille ei siis päästy edes ekana kuukauden päivänä. Sain senkin blogin juttujen kautta tosi paljon uusia työtilaisuuksia. Kun neuvottelin seuraavista kolumni- ja blogijutuista, oli hyvä näyttää, että tuollaista teen tuonne tällä hetkellä. Rahanarvoisia juttuja nekin, ei mitään ”pelkkää näkyvyyttä”.

Yrittäjätoimittaja hyötyy näkyvyydestä. Olisi ihanaa, jos kaikesta maksettaisiin ihan hirveitä liksoja. Ilman muuta olisi. Mutta ei se ansaintalogiikka mene tällä alalla sillä tavalla suoraviivaisesti. Onko minusta törkeää tarjota kirjoituspaikka, kokemuksen keräämisen mahdollisuus tai harrastustilaisuus jollekin, joka haluaa kirjoittaa? Ei ole. Sitä pestiähän ei ole pakko ottaa, jos vituttaa. Minä kyllä usein mielelläni otan.

Suosittelenko alkavalle kirjoittajalle tai toimittajan urasta haaveilevalle ilmaisen työn tekemistä? Todellakin suosittelen, jos kannuksia ei palkalla tunnu irtoavan. Suosittelen toki myös, että lehtitalot alkaisivat hommata vähän parempia verkkobudjetteja, että voisivat käydä korvaamaan tehdystä työstä muullakin kuin näkyvyydellä, mutta saatanallisena en paikan tarjoamista tai vastaanottamista pidä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s