Mielialabarometri 2015

Korttikapina ja onnellisuusvideo näyttävät omassa mielessäni kietoutuvan yhden saman teeman ympärille. Ehkäpä siitä sananen pidemminkin. Tämä loppuvuosi on nimittäin kirkastanut mulle jotakin taas vähän uudenlaisesta meneillään olevasta aikakaudesta.

Huomaan olevani just nyt aika epäsosiaalisella ja rauhaa rakastavaisella mielellä. Olen aktiivisesti perunut kaikenlaisia kalenteriin kertyneitä menoja ja ollut vain kotona perheen kanssa. Lähtöpassit ovat saneet stressaavien juttujen lisäksi kivatkin menot. Eilen esimerkiksi vuotuinen kohokohta, harrastusporukan yhteinen gaala. Siellä olisi ihan varmasti ollut tosi kivaa, mutta siltikin. Ei ollut nyt sen olo.

Ehkä venyttelen jopa kaveripiirini hermoja vähäsen, kun peruutan tulemisiani, mutta olen päättänyt vakaasti luottaa heidän ymmärrykseensä siitä, että kun perun jotakin, sille on aina hyvä syy. Nyt on tuntunut olevan.

Olen luontojani tosi sosiaalinen ja lataannun seurassa. Nyt kuitenkin on ollut sellainen fiilis, että ihmisten näkeminen enemmän kuluttaa. Se ei ole johtunut näkemistäni ihmisistä, vaan on vain oma sielullinen tilani. Tämä vuosi on ollut täynnä aikamoisia muutoksia ja uusia juttuja, ja näin sen kääntyessä loppuun huomaan pariston piippailevan vähän punaisella.

Tämä 2015 on ollut tosi hyvä. Se painuu aikakirjoihini taas enemmän minuksi tulemisen vuonna. Se muutos ajattelutavoissani, joka alkoi myllätä menemään jo muutamia vuosia sitten ja lopulta kunnolla tapahtui syksyllä 2014, on ollut merkittävin aikuisella iälläni. Sillä on ollut kaikenlaisia aika konkreettisia seuraamuksiakin.

Näkyvin juttu ulkopuolelle on tapahtunut noiden alkoholismiasioiden käsittelyn kohdalla. Se on silti vain yksi, vaikka iso ja merkityksellinen, niksahdus paikalleen minussa ja jonkinlaisessa lopullisessa aikuiseksi varttumisessa. Ainkin tunnen niin vahvasti. Se on ollut isona elementtinä sellaisessa omien arvojen ja ajatusten kuuntelemisessa ja löytyneessä rohkeudessa oikeasti irrottautua lapsuuden erilaisista paineisista rooleista ja suhteista, ja asettua ihan molemmilla jaloilla seisomaan. Tarttumista oman elämän ohjaksiin ihan kaikella uskalluksella.

Siitä muutoksesta on syntynyt muitakin muutoksia. Olen rohkeammin antanut niiden näkyä elämässä nyt muutenkin. Yksi liittyy rauhoittumiseen. En ole enää kokenut, en ammatillisesti enkä yksityiselämänkään puolella, että minun pitäisi ottaa kaikki vastaan, tarttua joka ärsykkeeseen, olla kaikessa mukana ja myötäillä jokaista liikettä. Olen oppinut paremmin rajaamaan, karsimaan ja erityisesti määrätietoisesti kulkemaan kohti omia juttujani. Se tarkoitaa välillä myös sitä, että vetelee kalenterista kaiken ylimääräisen pois ja keskittyy olennaiseen. Tässä joulukuussa se olennainen on ihan erityisellä painolla ollut oma perhe, ja se on mennyt kaiken edelle – ei vain kauniissa sanoissa vaan ihan tekemisen tasolla.

Vuosi 2015 toi työelämän puolelle hienoja juttuja ja toisaalta isoja myllerryksiäkin. Vei minut välillä pohjakaisloja raapien funtsimaan, mitä ihan oikeasti haluan, jaksan ja voin tehdä. Oli ihan hilkulla, ettei se eräs todella monivuotinen haaveeni realisoitunut uuden työpaikan merkeissä, ja sen kuvion kaatuminen vitutti aivan järjettömästi. Se toisaalta toimi myös moottorina ihan uudenlaisten juttujen aikaansaamiselle. Niissä pettymyksen peräaalloissa ilmoittauduin lisäopiskelemaan Oriveden opistolle kirjoittamisjuttuja ja samalla käynnistin oman vertaistuellisen kirjoittamisen kirjoituskurssitoimintani. Olen siitä ihan älyttömän iloinen ja ylpeäkin. Se on sellaista, mistä olen haaveillut pitkään, ja nyt se on käynnissä.

Ilmoittauduin myös opiskelemaan aikuiskasvatustiedettä, mutta se kurssimaksu meni kyllä oppirahoiksi ahnehtimisesta. En ole ehtinyt suorittaa ensimmäistäkään opintopistettä. Kyllähän oppirahojakin välillä tarvitaan, eikös vain? Ja ehkäpä joskus kesällä sitten niitä käyn tahkoamaan.

Työrintama toi muitakin yllätyksiä, kun sain ison nipun uusia asiakkaita. Lama on lyönyt lehtimaailmaa melkoisilla sivalluksilla jo vuosia, ja siksi tuntuu ihan älyttömän hienolta, että vielä tapahtuu näinkin päin. Sain kokonaisia uusia lehtiä asiakkaikseni, hetkinen, kolme! Ja neljännenkin kanssa on jo kuvioita vireillä. Ja mikä parasta, kaikki vanhat kahta kaatunutta lukuunottamatta jatkavat kanssani myös.

Tästä paljon aiempaa paremmasta tilanteesta johtuen mulla on esimerkiksi tammikuu jo kokonaan myytynä. Sellaista ei ole tapahtunut ikuisuuksiin! Yleensä joululomalle on pitänyt jäädä aikamoinen pelko persiissä. Esimerkiksi tänä vuonna myynti starttasi hyvin takkuisen alkuvuoden jälkeen vasta helmikuun alussa kunnolla. Nyt on ihan eri fiilis jäädä lomalle.

Runsaat työt ovat ihan todella ihana asia. On mahtavaa, kun ei tarvitse kituutella tai jännittää jatkuvasti laskupinon äärellä. Samalla se tietysti on tarkoittanut tosi ruuhkaisia aikoja. Jos joku lukijoista on ehtinyt ihmetellä vaikka sitä, missä ihmeessä viipyy lupailtu kirjani alkoholismiaiheesta, niin työn alla sekin edelleen on, mutta joutuu tietysti taipumaan näiden realiteettien kanssa. Olen silti varma, että sillekin sopiva kohta taas löytyy. Nostan sen tuolta työstettäväksi aina, kun artikkelien kanssa on hetki rauhallisempaa. Viimeksi eilen.

Tämä on ollut uudenlaisten juttujen vuosi muutenkin kuin kirjoituskurssin ja omien opintojen ja uusien lehtiasiakkaiden suhteen. Olen myös saanut tehdä yhteistyötä esimerkiksi A-klinikkasäätiön kanssa Varjomaailman sivuilla ja Mielenterveysmessuilla. Se on tuntunut todella mielekkäältä ja hyvältä, ja sitä toivon tosi paljon jatkuvaksi ensivuodellekin. On tosi vaikea löytää enemmän tyydyttäviä tapoja hyödyntää puhumisen ja kirjoittamisen taitoja, kuin tuon tyyppiset yhteisen hyvän etsimisen ja hankalien tilanteiden ratkaisujen löytämisen jutut. Siellä tunnen olevani just siellä, missä mun kuuluukin.

Töitä ja kotia, sitä tämä siis paljon nyt on, ja erittäin hyvä niin. Onkohan se oireellista tälle ensi vuonna kassaan kolahtavalle nelikymppisyydelle vai mille, mutta ihan tavallinen arki maittaa ihan älyttömän hyvältä. On koti, vakosamettisohva ja telkkari. On perhe, joka yhdessä höpöttelee ja pötköttelee.

On tietysti huolia ja murheitakin, kelläpä ei, mutta ei mitään sellaista, jota ei olennaiseen keskittymällä kuntoon saisi. Ennen kaikkea on ihan peruselämää, joka on mun ja mulla hallussa, eikä sitä määrittele mikään ulkopuolelta, lapsuudenkodista tai muusta ympäristöstä oletettu odotus tai vaade. On hiljaisia aamutunteja ja vauhdikkaita päiviä, ja iso joululoman odotuksen kutina. On oikein hyvä.

Lopuun aika – hyvä on hyvä on – imelän puolelle menevä biisi. Mutta myönnä pois, aika ihana myös. Rascal Flatts on mun go-to -juttu, kun tarvitaan sellaista melodista ja rauhallista funtsintakamaa.

 


4 thoughts on “Mielialabarometri 2015

  1. Tavallista ja turvallista, jonkun mielestä kenties tylsääkin elämää on hyvä elää. Löytää sisäisen ja ulkoisen hälinän joukosta se itselle oleellinen ja keskittyä siihen. Hakea siitä voimaa, tehdä siitä pesä. Myrskyjä tulee, elämä pitää siitä huolen, ja silloin on hyvä olla juuret syvällä. Taipuu, mutta ei katkea. Itse kompastelen aika lailla juuri nyt, mutta kokemus on opettanut, että kaikesta selvitään ja tasapaino löytyy.
    Oikein hyvää joululomaa sulle, Ani!

    1. Totta puhut! Kaltaiselleni entiselle veneen keikuttajalle tämä on ihmeellistä ja ihanaa 🙂 En olekaan kerinnyt lukea blogeja pitkiin aikoihin, huomasin juuri! Toivottelen sulle kompasteluihin – fyysisiin ja kaikkiin muihinkin – niin paljon voimia ja kärsivällisyyttä kuin tarvitaan ❤ Rauhaisaa joulunaikaa myös sinulle, Aino!

  2. Ihan ymmärrettävää tuon hengästyttävän vuoden jälkeen, että pitää vähän vetää happea ja kerätä voimia. Nauttia rakkaiden seurasta. Olet kyllä sen ansainnut!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s