Trendinä tyhmyys?

Katselin äsken uutta Enbuske, Veitola & Salminen -talkshowta tallenteena. Totean heti, että minua vähän arveluttaa sanoa siitä mielipide suoraan, koska tein aikanaan itse Maria! -showta kaksi vuotta. Tiedän konseptin haasteet ja vahvuudet, ja sellaisen taustalla mylläävän koneiston, joka väistämättä aina vaikuttaa lopputulokseen. Ei myöskään tunnu kivalta haukkua kollegojen työtä, varsinkaan yhden jakson perusteella. Sellaiseksi tätä ei ole tarkoitettukaan. Blogin tarkoituksena on kuitenkin ollut tarkastella myös mediakentän ilmiöitä, joten sillä perustein sanon sanasen.

Erityisesti Enbusken osuus ohjelman alussa herätti sohvallani ärsytystä. Haluan ajatella, että niin oli juuri tarkoituskin. Siitä en ole ihan varma, oliko tarkoitus ärsyttää tyhmyydellä. Jos oli, niin hienosti sujui. Niin siinä kävi.

Minusta oli täysin latteaa ja tunkkaista, että raikkaaksi tarkoitetusta ohjelmasta annettiin iso aloituspalanen sille, että nainen rakastaa naista. Jos asetelmaa oli peniskaipuuvitseillä tarkoitus ironisoida, niin huti meni. Lopputuloksena oli tyrmistyttävän tyhmä, vanhanaikainen ja mahdollisesti tv-historian heteronormatiivisin katkelma. Tylsistytti niin todella, että teki mieli pistää saman tien ohjelma pois, mutta halusin nähdä Marian osuuden.

Onneksi Maria olikin rauhallinen, aikuinen, fiksu ja ammattilainen. Sukellusosio oli kirkkaasti ohjelman paras ja olisi kantanut paljon pidemmänkin paikan. Harmittaa, jos alun tyhmistely vei katsojia ruudun äärestä (se vasta toisaalta harmittaakin, jos juuri se osuus sai katsojat innokkaiksi. Alla miksi). Toivoisin, ettei samaan sorruta enää seuraavissa osissa. Roope Salminen oli musta mainio.

Jos oma kokemukseni talkkarin tekemisestä yhtään kutinsa enää pitää, niin ohjelman toimituksessa nostetaan aamukahvikuppeja ja tyytyväisenä todetaan, että keskustelua syntyi, osa katsojista ärsyyntyi ja jes, tuli twiittejä ja muuta somekohinaa. Kippis kuoharilasilla ja uutta jaksoa putkeen. Mikä sitten sai kirjoittamaan oikein blogistekstin aiheesta? Tyhmyyden vituttaminen. Olen tuuminut tätä teemaa viime vuosina jonkin verran, ja jotenkin tuo ohjelman alku nyt kirkasti ajatusta.

Minua vituttaa tyhmyys. Minua vituttaa itsensä tyhmentäminen viihteen varjolla. Minua vituttaa se, ettei 2016 vuoden viihdeohjelmassa haluta tai uskalleta olla skarpimpia. Seiskameininkiä ei musta tarvitsisi vetää telkkariin varsinkaan silloin, kun on ihan selvää, että tekijällä riittää kapasiteettia ihan muuhunkin. Ai että koska kyse on viihteestä, ei tarvitsekaan olla skarppi? Olen eri mieltä.

Telkkari on hankalassa raossa nettimaailmassa. Olisi saatava aikaan sellaista uudenlaista, mitä muualta ei tule. Samalla pitäisi pitää mainostajat tyytyväisinä. Hankala homma. Itse toivon telkkariltani raikkaiden näkökulmien kaivamista esiin, vaikka vähän kuluneemmistakin aiheista. Tympeiden, arkaaisten stereotypioiden uudelleenlämmittely ei musta ole viihdettä ollenkaan. Haluaisin tulla otetuksi tosissaan silloinkin, kun tehdään kevyttä.

Tyhmyystrendi ärsyttää yleisemminkin. Sellainen kaikenlainen itsensä tyhmemmäksi tekeminen ja madaltaminen. Tympii, että fiksuus, tieto, osaaminen ja omien ajatustensa selkeä artikulointi järkiperustein ei ole aikoihin ollut trendikästä eikä edes oikein hyväksyttävää. On paljon trendikkäämpää hörhöillä erilaisissa henkimaailman hetteiköissä.

Helpoiten sitä kai aina huomioi etenkin oman ikäluokkansa ihmisiä ja ilmiöitä. Niitä kun ympärillä eniten arkipäivässä liikuu. Omassa, 30-45 -vuotiaiden ikähaarukassa ihmetyttää semmoinen älykkyyden väistäminen. Tätä on vaikea pukea sanoiksi. Tarkoitan sellaista helppoon viihteeseen ja ilmeisimpiin juttuihin lähtemistä. Sitä, ettei ihan uskalleta täysillä ottaa omaa paikkaa ja seistä omien ajatusten takana. Ettei haluta, viitsitä tai katsota aiheelliseksi mennä vähän syvemmälle. Jos vähänkään mennään, se kuorrutetaan sarkasmiin. Mikä semmoisessa rehdissä fiksuudessa niin pelottaa?

Joskus se epävarmuus kuuluu suoraan jo puheesta. Puhutaan lasten lailla. Sössötetään, lässytetään ja söpistään jotenkin. Kuorrutetaan puhe pehmeisiin pumpuleihin. Siitä tulee fiilis, että ei oikein uskalleta olla oman ajatuksen takana. En haluaisi ajatella, ettei sitä omaa ajatusta ole siellä takana, vaikka senkin vaikutelman helposti voi saada. Olen varmaan tosi tunkkainen akka, kun ajattelen, että meidän ikäisemme ihmiset voisivat kuulostaa ihan pokkana myös ihan aikuisilta.

Ja joo, aikuinen voi vitsailla ja kiroilla ja pukeutua huppariin ja vaaleanpunaiseen minunkin mielestäni. Voitaisiinko välttää nämä latteimmat tulkinnat nyt ihan yhteisymmärryksessä?

Tyhmyystrendi voisi jo käydä vanhaksi ja väistää seuraavan tieltä.


2 thoughts on “Trendinä tyhmyys?

  1. Jumapliuti, aamen! En ko. ohjelmaa katsonut mutta ilmiö on enemmän kuin tuttu. On melko nurinkurista että tiedonjanoa ja perustelevaa argumentointia ei osata enää arvostaa vaan luotetaan kaikenmaailman mututuntumiin ja pelkästään subjektiivisiin kokemuksiin. Mikä oikeus on viihteen tai vaikka somekeskustelun nimissä vahvistaa stereotypioita ja ennakkoluuloja? Vallan pistää vituttamaan.

    1. Kyllä, todella! jos on annettu prime time -paikka tehdä telkkaria, voisi sen käyttää muuttamaan maailmaa paremmaksi, ei pahemmaksi paikaksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s