Kuva viestii voimakkaasti – eli arkistokuvia eri tarkoituksiin

Mietin tänään kuvan voimaa. Sitä, millä tavalla lehdistö valitsee sopivat kuvat juttujensa tueksi. Facebookissa aukesikin jo hyvä keskustelu aiheesta. Käytin siinä esimerkkinä tätä Axl Smithistä kertovaa juttua.

Olen seuraillut tätä keissiä lähinnä uutisoinnin ja välitetyn viestin näkökulmasta. Minua mietityttää lehtien kyky kaivaa vanhoista arkistoista muuttuneiden tilanteiden mukaisia kuvia julkisuuden henkilöistä. Tämäkin kuva on näyttänyt ihan erilaiselta siinä alkuperäisessä artikkelissaan. Nyt on juuri tähän tapaukseen sopivasti punaista valoa ja silmäpussia ja kulmakarvaa ja muuta epäilyttävää, pahan kuvastoa, kelpo demonisointia. Ei otettu mitä tahansa kuvaa, otettiin tämä.

Julkisuudessa työskenteleviä ihmisiä kohtaan ei useinkaan koeta suuria sympatioita. Sanotaan, että itse ovat valinneet paikkansa ja leikki pitää kestää. On se minusta aika prässi kestettäväksi, jos mietitään ihan vain näiden kuva-asioidenkin kantilta. Olisiko oltava joka tilanteessa sellainen sopivan neutraali, että jos joku vuosienkin päästä, ehkä vuosikymmenten, päättää tehdä jutun kamalalla katsannolla, tai tulee töpeksittyä vaikka ihan kunnollakin, niin niissä pohjattomissa laareissa olisi tarjolla vain sellaisia kuvia, jotka eivät tehosta tarinoita ei-toivotulla tavalla. Alan ymmärtää botoxin viehätyksen.

Jos suostuu vaikkapa henkilökuvaan, jossa on suru silmissä, raivoisa tai vaikka leikkisästi flirttaa, niin voi olla aika varma, että surusilmä- tai flirttipetterikuva tulee käyttöön jonkin hankalan aiheen käsittelyssä myöhemmin. Eikä siihen voi mitenkään itse vaikuttaa.

Kaverini Mirja poimi Fb-keskusteluun esimerkiksi samasta ilmiöstä tämän jutun. Sopivasti on siinä mennyt sormi suuhun. Ei valittu niistä tuhansista kuvista sellaista, jossa Li näyttää muulta. Valittiin tämä. Esimerkkejä on vaikka millä mitalla.

Aina välillä unohtuu, miten suuri viestivoima kuvituksella on. Sen erottaminen on myös osa medialukutaitoa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s