Someopas tumpeloille – useimmin kysytyt kysymykset

Istuin eilen eräässä lehdistötapahtumassa ja pöytäseurueessa tuli puhetta somesta ja Snapchatista erityisesti. Snäppääminen näytti aiheuttavan suorastaan kauhunsekaisia tunnelmia, epätietoisuutta ja epäluuloisuutta nyt vähintäänkin. Siitä inspiroituneena laadin tällaisen Q&A:n aikuisille someuuveloille. Nämä ovat ehdottomasti yleisimmät kysymykset, joihin törmään kertoessani, että olen halunnut treenata paremmaksi uusien alustojen käyttäjäksi kuluneen vuoden aikana.

Onko pakko somettaa? Miksi pitäisi olla kaikkialla?

  • Ei tietenkään eikä tarvitse!  Mutta vastarinta vastarinnan vuoksi on turhaa ja tyhmää.  Sosiaalinen media on ihan samaa todellisuutta, kuin kaikki tämä muukin. Ei jotakin sellaista, johon ”mennään” tekemään jotain outoa tai elämään jotain vähempiarvoista tai ihan triviaalia tekoelämää. Se ei myöskään ole menossa pois, joten kannattaa ensin tutusta ja ottaa ainakin alkeet haltuun. Sitten voi päättää, onko joku näistä välineistä kiinnostava ja voisiko siitä olla minulle jotakin hyötyä, tai vaikka vain iloa. Ennakkoluulojen tai oman tumpeluuden jännittämisen vuoksi ei ainakaan kannata jättää kokeilematta ja päättää jo ennakkoon, ettei tuo ole mua varten. Itse olen ajoittain ollut mitä kiihkein somevihaaja ja silti viihdyn nyt mainiosti osassa palveluista.

Mitä siellä oikein pitäisi muka sitten tehdä?

  • Ei mitään, mitä ei itse halua. Toisaalta uusi väline voi innostaa tekemään kaikenlaista uudenlaistakin kiinnostavaa. Riippuu myös paljon palvelusta. Itse tykkään tehdä Snäpissä esimerkiksi tuotetestauksia tiistaisin ja vaihtaa ajatuksia kirjallisuudesta. YouTube-kanavallani taas  juttelen pitempiä mietteitä, nappaan katsojat mukaan johonkin tapahtumaan tai tilanteeseen, tai intoilen jostakin kivasta uudesta löydöstä pitemmän kaavan kautta. Varjomaailman vierastubettajana taas olen saanut puhella elämästä vanhempien päihteiden käyttöä miettiville lapsille ja nuorille. Facebookissa nautin ihmisten nopeasta tavoitettavuudesta, mutta uuvuun helposti ärsyketulvaan. Twitterissä seuraan lähinnä maailman tapahtumia ja joitakin kiinnostavia alani ammattilaisia. Periscope ja Facebook Live päästävät vierailemaan hauskoissa paikoissa, joihin ei muuten ehkä tulisi lähteneeksi. Instagram tarjoilee visuaalista iloa ja toimii omana kuvapäiväkirjana. LinkedIn auttaa monia verkostoitumaan ammatillisesti. Itse en siellä isommin viihdy, mutta pidän hyvänä, että löydyn sieltäkin, jos tarvis vaatii.

Ei mun elämä ole niin kiinnostavaa! Mitä mä muka sanoisin?

  • Vähän ehkä kamalaa, jos susta tuntuu omassa elämässäsi siltä! Kyllähän kai juttelet elämän asioista livenä tuttujesi kanssa? Ainakin toivon niin! Eivät somekeskustelut ole yhtään sen kummallisempia. Aika monenlaiset jutut voivat olla tosi kiinnostavia eri ihmisten mielestä. Olen käynyt Snäpissä kiinnostavimmat kirjallisuuskeskusteluni, musiikkipohdintani ja omaa alaani koskevat ihmettelyni. Toisaalta olen välillä viihtynyt mainiosti katsellen vaikkapa jonkun lemmikkieläintarinoita. Yllättävän moni lapsi ja nuori on kertonut nauttivansa tosi paljon vanhempien ”äitisomettamisesta”. Esimerkiksi mulla on paljon alle parikymppisiä somekavereita. Usein kiinnostavuusasian taustalla kuuluu häpeilyä. Kynnys paljastaa itsestään jotakin henkilökohtaista hirvittää. Ei kaikkien tarvitse sellaista tehdäkään, mutta jos haluaa, ei kannata hannailla. Näkeväthän ihmiset naamasi kadullakin. Voithan muuten myös seurailla eri kanavilla ihmisten juttuja, vaikket itse tuottaisi sisältöäkään (mutta miksi et koklaisi sitäkin!).

Eikös se snäppääminen ole sellaista teinien hömppää?

  • Ei. Ja saa se sitäkin olla. Se on just sellaista, kuin miksi me käyttäjät sen teemme. Omissa snäppikavereissani on sankka joukko ikäisiäni nelikymppisiä alojensa ammattilaisia, niin kuin on paljon nuorempiakin muuten. Vanhempiakin näkisin tosi mielelläni, mutta toistaiseksi heitä on vähemmän tarjolla. Kaikkien kanssa syntyy kiinnostavia keskusteluja elämän eri aiheista. Ei snäpissä kaikkien tarvitse toimia samalla tavalla, niin kuin ei millään muullakaan alustalla. Tee sellaista sisältöä, kuin itse haluaisit katsella, niin pian ympäriltä löytyy samanhenkistä porukkaa.

Kuka niillä yrjöfilttereillä jaksaa leikkiä?

  • Yllättävän moni! Mikäs vika leikkimisessä muuten on? Mutta ei niillä tarvitse kenenkään leikkiä, jos ei halua. Ne ovat omasta mielestäni ihan liian isossa roolissa, kun puhutaan Snapchatista. 90% kaikesta toiminnasta siellä ainakin omissa jutuissani tapahtuu ilman ensimmäistäkään yrjöfiltteriä, ihan vain tavallisesti jutustellen. Ja on muuten tosi rentouttavaa nähdä ihmiset tavallisten ihmisten näköisinä, ilman poseerauksia ja kuvien manipulointeja. Se rentouttaa omaakin oloa. Koskas muuten leikit viimeksi?

Eikö se riitä, että olen Facebookissa?

  • Riittää. Ja hyvin riittää sekin, ettei ole sielläkään. Mutta miksi uusia alustoja pitäisi pelätä ja vierastaa niin paljon, ettei halua kokeilla edes kerran? Nuoremman porukan kesken Facebook on sitä paitsi ollut ihan mennyttä kamaa jo pitkään, ja minä ainakin haluan päästä juttuihin kaikenikäisten kanssa. Ja etenkin, jos teet työtä, jossa pitää markkinoida omaa osaamistasi, niin opettele nyt hyvä ihminen edes alkeet kaikista käytetyimmistä! Miksi hassaisit tarkoituksella sellaiset mahdollisuudet? Ja jos ei muu motivoi, niin se voisi ainakin motivoida, että tietää, missä ympäristöissä omat lapset viettävät aikaa. Ne ovat paljon hauskempia ja vähemmän pelottavia ympäristöjä, kuin aika moni vanhemmista kuvittelee tietämättömyyttään.

Mutta kun mä en osaa enkä tajua, enkä kehtaa kysyä keneltäkään!

  • Ei se mitään! Ei kukaan osaa kokeilematta. Näiden käyttäminen on järjettömästi helpompaa, kuin varmaankaan kuvittelet. Yhden iltapäivän leikkimisellä osaat jo mainiosti.

Ja jos muuten haluaisit oppia somettelemaan kädestä pitäen ympäristössä, jossa saa kysyä kaikkein tyhmimmätkin kysymykset, niin minä voin opettaa. Laitan elokuussa pystyyn somekurssin tumpeloille. Kerropa osoitteeseen kokovartalofiilis@gmail.com, jos alustavasti kiinnostaa!

Ja jos haluat vaklata mua somessa, niin ei tartte vaklata, vaan reilusti mukaan vaan 🙂

Snapchat: anikello

Instagram: animiini

Twitter: Ani Kellomäki

Periscope: Ani Kellomäki

YouTube: Ani Kellomäki

Facebook: Ani Kellomäki (mutta siellä hengailen vain tuttujen kesken)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s