Kirjoittamaan oppii treenaamalla. Tästä 8 harjoitusta!

Kun viimeksi mietin luovassa työssä loppuunpalamista, mietin tänään alkuun pääsemistä. Kirjoittaminen ei ole mitään mystistä mestarointia, jossa taivaista valuu tekstiä sormiin, vaan sitä voi treenata helpoilla harjoituksilla niin kuin muitakin taitoja. Pistin omat suosikkitreenini ja kirjavinkkini jakoon.


7 thoughts on “Kirjoittamaan oppii treenaamalla. Tästä 8 harjoitusta!

 1. KIITOS, kiitos, kiitos, ihana Ani!

  Oma kirjoittaminen on ollut jäissä ihan liian pitkään. Tätä kuunnellessa tunsin, miten sormiini tuli melkein fyysinen kaipaus siihen hetkeen, kun on se hyvä hetki, jolloin kirjoittaminen sujuu. Kun hiljaisuudessa ei kuulu muuta ääntä kuin lyijykynän rahina paperilla.

  Monta asiaa oon (varmaan ihan vahingossa) tehnytkin: kirjoitan aina mieluiten ensimmäisen version käsin viivattomalle paperille.

  Olen lukenut paljon sen jälkeen, kun 4-vuotiaana opin lukemaan ja kirjojen maailma aukesi minulle. Viime aikoina olen ottanut luettavaksi myös hieman tavanomaisista lukemisistani poikkeavia teoksia.

  En ole kirjoittanut väkisin, mutta en myöskään ole yrittänyt houkutella itseäni kirjoittamaan pitkään aikaan.

  Nuo harjoitukset kuulostivat tosi kivoilta ja aion ihan varmasti kokeilla heti sopivan tilaisuuden tullen ainakin tuota aakkosjuttua.

  Ja muistinpa senkin, että eilen illalla saunan lauteilla istuessani minulle tuli mieleen ajatus, joka halusi pukeutua runoksi. No, saunassa ei luonnollisesti ollut muistiinpanovälineitä mukana ja saunasta tullessani olin jo koko runoressukan unohtanut. Jossain alitajunnassa se on kai kuitenkin hautunut omia aikojaan, kun muistan sen nyt. Lupaan, että kirjoitan sen lyijykynällä viivattomalle paperille heti tämän kommenttini lähetettyäni. 🙂

  1. Olipas tosi kiva kuulla 😊 helposti se kyllä jotenkin menee horrokseen, se semmoinen ilman varsinaista tavoitetta kirjoittaminen. Mutta onneksi tulee esiinkin, kun hiukan houkuttelee. Kirjoitusfiiliksiä sinne ❤

 2. Oi tämäpä tuli hyvään saumaan. Oma blogikirjoittaminen on tuntunut hankalalta jo jonkin aikaa. Tuntuu, etten saa tekstiini toivomiani sävyjä ja juttu jää lättänäksi. Sitten hämmennyn, jos saankin kehuja. Omalle tekstille tulee sokeaksi! Etsin luottamusta omiin kykyihini ja uskoa siihen, että teksti kyllä tulee, kun koneen ääreen istuu. Antamasi vinkit vaikuttavat matalan kynnyksen ohjeilta sukeltaa reippaasti luovan kirjoittamisen maailmaan. Vaikka en sille saralle koskaan julkaisumielessä siirtyisikään, uskon kuvaamasi harjoittelun auttavan sekä bloggaamisessa että mielen solmujen avaamisessa.

  1. Jee kiva kuulla! Tuo omalle tekstille sokeutuminen on kyllä täysin totta! Joskus on harjoituksilla hyvä ravistella esille vähän uudenlaisia tyylejä ja tekemisen tapoja. Ne sitten sieltä sopivassa määrin uivat osaksi tulevia tekstejä ihan itsestään. Ja tosiaan, voipa treenaileminen auttaa jäsentelemään ajattelutapojakin. Kirjoittamisen iloja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s