Hoi vanhempi, lapsesi kaipailee sinua.

Tämä alla oleva video on toki mainos, mutta soitteli silti syvältä. Jos nimittäin jotakin opin kerätessäni kertomuksia elokuussa ilmestyvään Kosteusvaurioita -kirjaan, niin sen, miten valtavasti lapset, lapsina ja vielä aikuisinakin, kaipaavat vanhempiaan. Heidän huomiotaan ja aikaa yhdessä heidän kanssaan. Vaikka näitä ruokahetkiä. Vanhemmat eivät aina taida ollenkaan tajuta sitä. Joskus lapsetkin näyttävät siltä, ettei paljon kiinnosta, mutta kiinnostaa kuitenkin. Ihan hirmuisesti. Ja jos riittävä yhteinen oleminen on jäänyt puuttumaan, sitä kaipuuta tunnetaan vielä vuosikymmentenkin päästä.

Yhdessä oleminen asuu arjessa. Se syntyy ihan tuikitavallisista jutuista. Kotihommeleista. Ainut, mitä se kysyy, on aika ja tahto. Niiden raivaaminen päiviin on vanhemman tehtävä.

Omassa lapsuudenkodissani oli vuosia, joiden aikana emme syöneet yhdessä ollenkaan. Pimputtelimme mikrosta milloin mitäkin, milloin milloinkin. Ilman yhteyttä toisiimme. Tunnen sen nahoissani edelleen.

Nyt, oman perheeni äitinä, olen mitä suurin yhteisten ruokahetkien ystävä. Se on juttu, josta meillä pidetään todella kiinni. Istumme vähintään kuutena päivänä viikossa yhteisen päivällispöydän ääreen ja juttelemme siinä kuulumiset. Se yksi on hankala harrastuspäivä, mutta silloinkin useimmiten lykkäämme ateriaa myöhemmäksi, jotta pääsemme saman pöydän ääreen. Useimpina päivinä koko perheellä on monta yhteistä ateriaa. Kenellekään meistä ei tulisi mielen viereenkään ottaa älylaitetta käteen ruuan aikana, ja tämä kuulostikin musta kamalalta.

Ja hei, vaikka teinejä usein vähän parjataan, niin meidän 14- ja 16 -vuotiaamme ovat ainakin täsmälleen samaa mieltä ruokahetken pyhyydestä. Uskon, että todella moni teini haluaisikin näitä hetkiä lisää perheen arkeen.

Ollaan yhdessä. Syödään yhdessä.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s