Potkin pään tyhjäksi

Eilen oli jännät paikat. Sillä lailla turvallisesti ja mukavasti. Suoritin elämäni ensimmäisen vyökokeen: keltaisen vyön potkunyrkkeilyssä. Jännitti hulluna, niin kuin aina jännittää, mutta niin tuntui myös hyvältä, kun koe meni läpi, niin kuin aina tuntuu. Keltainen vyö on ensimmäinen järjestyksessään ja tarkoitettu peruskurssin käyneille. Tämä ei siis ole mikään taitoleveily, vaan arvot ovat minulle ihan muualla.

Aloitin potkiksen viime keväänä. Halusin jotakin kyllin kovaa mäiskettä takaamaan sen, että työ- ja kirjankirjoituskela taatusti katkeaa riittävän tiheästi, jotta kuula pysyy kasassa. Rentoudun parhaiten hikoilemalla kunnolla, ja tämän tarpeen kurssi täytti totisesti. Vaikka miten tunkkaisessa olossa olisin tatamille hilautunut, lähdin sieltä aina hyvillä mielin. On älyttömän rentouttavaa saada vain totella jonkun antamia ohjeita ja kuluttaa voimansa ihan loppuun, tulla kotiin saunaan ja syömään, ja kuukahtaa sitten pää tyhjää humisten unihommiin. Se oli ihan erityisen tärkeää kosteusvaurioita-kirjan rankan aiheen vuoksi.

Olen aikaisemmin harrastanut vaikka minkälaisia lajeja baletista yleisurheilun kautta joogaan, mutta kaikkein omimmillani olen rymistelylajien äärellä. Yläkoululaisena tykkäsin lippupallosta ja viimeksi rakastin roller derbyä usemman vuoden oikein täysin palkein, mutta sitä en voi enää pelata tämän huimaushommelini kanssa. Nyt on potkiksen vuoro. Peruskurssin päätteeksi vyökoe oli just hyvä etappi.

Olen tavoiteorientoitunut tyyppi. Se ei (enää) tarkoita sitä, että olisin jatkuvasti havittelemassa jotakin todistusta omasta erinomaisuudestani, eikä mikään riittäisi milloinkaan. Ei sitäkään, etten osaisi nauttia asioista myös silloin, kun niitä ei mittailla mitenkään. Nyt, tässä nelikymppisenä, se tarkoitaa sitä, että tykkään periodeista. Selkeästi jakautuvat ajanjaksot luovat rytmiä ja aikaa katkoo mainiosti jonkinlainen lyhyen aikavälin tähtäin ja monta pidemmän aikavälin haavetta. Vyökokeet toimivat tässä näköjään minulle mainiosti. Keltaisen vyön koe päätti alkeiskurssiajan, ja nyt treenailen kohti oranssia vyötä. Jos kaikki sujuu tavalliseen tapaan, sen kokeen aika on joskus keväällä, 50 treenikerran jälkeen. Ja jos ei suju, niin olen kuitenkin nauttinut lajista ja reippaasta tekemisen meiningistä sinne edetessä.

Tiedän hyvin, että kovin moni ei lesottelisi ihmeemmin keltaisella vyöllä. En tiedä, onko kukaan kautta maailmanhistorian koskaan reputtanut tuota koetta, mutta se ei ole merkityksellistäkään. Minulle sopii hyvin iloitseminen jokaisesta pienestä askelesta. se on yksi ehdottomista vahvuuksistani ja harjoitan sitä täysin palkein aina kun tilaisuus tulee. Jokainen etappi kiittää menneestä ja virittää tulevaan tekemiseen. Niinpä olin yhtä (hyvin läkähtynyttä) hymyä eilisen vyökokeen jäljiltä. Ensi keskiviikon treeneihin menen ilolla uudessa keltaisessa asusteessani!

keltainen vyö

Oletko tavoitteiden asettelija? Kannustavatko vai stressaavatko tähtäimet? Kiinnostavatko kamppailulajit, vai mistä löytyy sulle ominaisin stressinpurkumenetelmä?


2 thoughts on “Potkin pään tyhjäksi

  1. Onneksi olkoon! Kaikista saavutuksista on lupa nauttia. Ja pitääkin nauttia. Niin sitä pitäisi osatakin suhtautua elämään.

    Mä rentoudun mieluiten puuhastelemassa yksikseni jotain, missä ei taatusti hikoa: luen, teen käsitöitä, värittelen… Varsinkin värittäessä huomaan pään tyhjenevän aika hyvin. Lukiessa pitää olla sen verran skarppina, että pysyy kiinni juonessa ja käsitöitä tehdessä pitää laskea silmukoita ja lukea ohjetta. Mutta rentouttavia on nekin.

    1. Kiitos! Ihanilta kuulostavat nuokin rentoutumiskeinot. Mäkin olen kaivanut taas palapelit vastapainoksi. Sysky on kivaa kotona murmeloimisen aikaa noiden puuhien parissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s