Joulu ja lasten toiveet kosteassa kodissa

Joulu on rauhoittumisen ja ilon juhla. Liikaa juovan vanhemman lapselle joulu on myös yksi hankalimmista ajankohdista. Siihen liittyy valtavat määrät omia ja ulkoa asetettuja odotuksia ja usein suuria pettymyksiä. Myös juovalle vanhemmalle joulu on paineistavaa aikaa. Joulun ajan tunnelmat nousivatkin Kosteusvaurioita-kirjan haastatteluissa esille moneen kertaan. Siksi särähtikin melkoisesti, kun somen kuvavirrassa tuli kuva joulukuusesta, joka oli koottu skumppapulloista. Näille on kokonainen oma postinsakin näköjään. Taas yksi mainos, jonka hauskuus kiertää meidät kosteikkojen kasvatit kaukaa.

Tänä vuonna saan olla Sininauhaliiton ja -säätiön kutsumana keskustelemassa joulusta ja lapsen kokemuksista kahdessa avoimessa yleisötilaisuudessa.

Ensimmäinen Joulu lapsen silmin -tilaisuuksista on Lohjalla ma 11.12. klo: 18-20. Paikkana on Awake Cafe, Kalevankatu 7.

Toinen tilaisuus pidetään Helsingissä to 14.12. klo: 18-20. Paikkana on Sininauha Oy, Ruusulankatu 10.

Kummassakin tapahtumassa mietitään liikaa juovan vanhemman kanssa elävän lapsen kokemuksia, joulun lapsessa ja vanhemmassa herättämiä ristiriitaisia tunteita, sekä pyhien viettoon liittyviä odotuksia ja tunnelmia ylipäätään. Pohdin myös sitä, millaisin keinoin läheiset ja esimerkiksi naapurit voivat helpottaa kosteassa kodissa elävän lapsen tilannetta. Yksi yleisesti aikuisia kosteusvaurioisia mietityttävä kysymys on se, pitääkö joulua lähteä viettämään juoneen/juovan vanhemman luokse. Jutellaan siitäkin! Puhun tilaisuuksissa sekä omista että Kosteusvaurioita -kirjaan keräämistäni kokemuksista.

Alustukseni jälkeen on hyvin aikaa kysymyksille ja yhteiselle keskustelulle. Olisi Tosi kiva nähdä sinut paikalla jommassakummassa tapahtumassa!

Tilaisuuksissa on tarjolla kahvia ja pientä syötävää. Kumpaankin tapaamiseen on vapaa pääsy, eikä ennakkoon tarvitse ilmoittautua.


4 thoughts on “Joulu ja lasten toiveet kosteassa kodissa

  1. Hmmm… Tää herätti ajatuksia. Olen itse kostean kodin kasvatti ja vanhempani isäpuoli mukaanlukien ovat edelleen alkoholin suurkuluttajia. Kuitenkaan en ajattele, että olisi alkoholituotteiden syy että jotkut käyttävät niitä väärin. Alkoholia voi käyttää myös sivistyneesti enkä loukkaannu vaikka alkoholi esitetään joskus myös hauskassa tai myönteisessä sävyssä esimerkiksi juurikin tuollaisen viinijoulukuusen tms. muodossa.
    Rappioalkoholismin glorifiointi on asia erikseen. Mutta ymmärrän kyllä että tästäkin on erilaisia mielipiteitä, halusin vain tulla kertomaan omani 🙂

    1. Kiva kun tulit, Tuulia! 🙂 Ymmärrän pointin hyvin. Olen samaa mieltä siitä, että alkoholia voi hyvin käyttää myös ilman ongelmia. Suren sitä, että meillä huumorin varjolla uitetaan liikajuomista normaalimmaksi ja kuulumaan kaikenlaisiin sellaisiin tilaisuuksiin, joihin sen ei mitenkään välttämättä tarvitsisi kuulua lainkaan, kuten joulunviettoon. Soisin lasten saavan viettää juhlaa vanhempiensa kanssa ilman pelkoja ylilyönneistä. Jotenkin se juomatta jättäminen tuntuu vain niin vaikealta monissa kodeissa, ja jakamalla näitä hassutteluja sitä tehdään ikäänkuin sallitummaksi jatkuvasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s