Viime hetken kirjalahjavinkit – varma vitonen

Kääk! Vikat kimpoilut vielä edessä lahjaostoksilla, ja päässä leikkaa tyhjää? Eipä huolta! koska kirjat ovat ylivertaisesti parhaita lahjoja aina ja kaikille, tarjoan just sulle tässä viime hetken varmat tärpit vuoden aikana lukemistani kirjoista. Valkkasin tarkoituksella mukaan eri kustantamojen kirjoja, vaikka kaikkihan me tiedämme oikeasti, että paras kustantamo on Atena (ja paras uusista tietokirjoista tämä, mutta ei mennä nyt siihen, niin näyttää tyylikkämmältä).

Tässä mun varma vitonen satunnaisessa järjestyksessä:

Yuval Noah Harari: Sapiens – A Brief History of Humankind (Kuuntelin Audiblen äänikirjana, mutta löytyy toki perinteisenä versiona myös). Bazar.

Tästä intoilee nyt moni, eikä suotta. Hyvin sujuvasti ja napakasti koottu paketti kuljettaa läpi ihmiskunnan historian ja valottaa kiehtovalla tavalla kehittymistämme tämän päivän tyypeiksemme. Meinaan napata jatko-osankin ehdottomasti lukuun.

 

Joonas Konstig: Vuosi herrasmiehenä. WSOY.

Miten sujuvaksi ja imaistavaksi kirjoitettu kirja! Meni hujauksessa ja herätti paljon ajatuksia. Opus on täynnä todella viihdyttävästi paketoitua tietoa siitä, millaisia elementtejä herrasmiehen elämään on eri aikoina katsottu kuuluvaksi, ja miten ihanteet taipuvat nykyaikaan.

 

Jonna Pulkkinen & Mika Wist: Viinalla terästetty sota.  Alkoholi sotavuosina 1939-1944. Atena.

Viinahommelithan ne mua kiinnostavat. Tämän juhlavuoden aikana on tullut mietittyä myös sota-aikoja uudella tavalla. Kirja kuvaa alkoholin roolia sotatantereella ja ammentaa näkemyksensä niin arkistomateriaaleista, haastatteluista, valokuvista kuin laajasta lähdekirjallisuudestakin. Erinomaisen mielenkiintoinen kirja kaikille meille historian ystäville, joita alkoholiaiheet kaikessa monisyisyydessään mietityttävät!

 

Dalai Lama, Desmond Tutu & Douglas Carlton Abrams: The Book of Joy: Lasting Happiness in a Changing World. Penguin Random House.

Jos pitäisi suositella vain yhtä kirjaa kuluneelta vuodelta (mikä kammottava ajatuskin!) niin tämä olisi tosi vahvoilla. Rauhoittava, suorastaan onnellistava kirja isoilta miehiltä, joita ei vaivaa minkäänlaatuinen itsekorostaminen. Hauska, koskettava ja todella perimmäisiä kysymyksiä möyhivä kirja, josta uskon ihan jokaisen nappaavan kyytiin ainakin jonkinlaisia lohkareita väkevää viisautta. Äänikirjana mainio, mutta löytyy tietty myös paperiversiona.

 

Jani Toivola: Musta tulee isona valkoinen. Siltala.

Tämä oli yksi vuoden eniten ajatuksia herättäneistä lukemisistani. Toivolan kirjan soisi päätyvän ihan jokaisen käsiin. Se on koskettava, kauniisti kirjoitettu ja häikäisevän avoin kertomus kasvamisesta, tuntemisesta ja elämässä vastaan tulevista paineisista käänteistä. Toivola laittaa itsensä hienolla tavalla likoon pohtiessaan syvästi inhimillisiä erillisyyden ja kuulumisen, väsymisen ja jaksamisen, kelpaamisen ja riittämisen tunteita.

 

Ding-a-ling-a-ling! Sinne meni! laitapa omat lahjavinkkisi jakoon kommenteissa!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s