Odottelun vaikeudesta

Kirjan kirjoittaminen on vähän kieroutunutta puuhaa. Esimerkiksi siksi, että prosessin aikajänne on älyvapaa. Ensin on hahmottomia ideoita. Sitten hahmoa alkaa löytyä ja tekstiä syntyä. Seuraavaksi tykitetään sormet savussa mielipuolen lailla ja aika uhkaa koko ajan loppua. Sitten yhtäkkiä ollaankin tässä. Odottelussa.

Toinen kirjani ilmestyy vuodenvaihteessa. Se lähtee kohta painoon. Vielä väsätään muutamia viime hetken juttuja, mutta homma on kokolailla paketissa. On tehty isojakin siirtoja, kuten vaikkapa vaihdettu kirjan nimi ja kansi, mutta se kohta, jossa aivoissa hurisi hulluna ja päivien tunnit vain kiisivät ohi, on vaihtunut aivan toisenlaiseen tunnelmaan. Nyt jännittää eri tavalla. Ei se, ettenkö ehtisi maaliin, vaan se, mitä maalin jälkeen tapahtuu.

Miten kirja löytää lukijansa? Millaisia mietteitä se herättää? Herättääkö se mietteitä ylipäätään? Saavatko muut kiinni siitä, mikä on kiehtonut minua yli vuoden yöt ja päivät? Ja pahin (ja ehkä absurdein): ehtiikö joku muu julkaista juuri täsmälleen saman kirjan minua ennen? Selaan kustantamojen katalogeja hermostunein elkein.

Viimeksikin tämä laskeutumisvaihe oli vaikea. Kovasta kiidosta tavalliseen tahtiin siirtyminen vie aikaa. Täysteholla ei voi kuitenkaan poltella moottoriaan koko ajan. Olenkin taas vesijuossut melkoisesti. Ja kutonut. Villatakin, tumput, kaksi pipoa ja 7,5 paria villasukkia, jos tarkkoja lukuja kaivataan.

Ja lukenut ja kuunnellut hulluna kirjoja. Kuten tällaisia.

Screenshot_20181024-085706__01

(Kuvat: Storytel.)

Kädet vaativat säpinää. Silmät ja korvat suihkivat menemään. Pitää. Laskea. Kierrokset.

Hankalinta on se, että ei tässä auta jäädä lonnimaan tyystin. Ihan tavalliset työt on tietysti myös tehtävä. Juuri nyt työn alla on 10 artikkelia erilaisista aiheista, verkkosivu-uudistus, luentoreissu ja podcast-sarjan valmistaminen. Ihan tavallisen vauhdikasta arkea siis.

Olennaisin kysymys kuuluu näin: Miten saisi laskettua ne ylimääräiset kierrokset ilman, että kone hyytyy kokonaan?


One thought on “Odottelun vaikeudesta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s