Kosteikon kasvatin joulukalenteri – Luukku 18: älä jaksa liikaa

Jos joulunalusajat ja / tai menneiden läpikäyminen ottaa voimille niin, ettei meinaa tulla itkusta loppua tai rahkeet eivät tunnu riittävän, niin muistathan, ettei yksin tarvitsekaan jaksaa?

Vaikka olisitkin lapsuudessasi oppinut handlaamaan ne kaikkein kinkkisimmätkin tilanteet, niin tiedosta, ettei sellaista sankarointia jaksa kukaan loppuelämää. Ei ole tarkoituksenmukaista eikä mahdollistakaan elellä viulunkielellä tai erikoistilanteiden ylittämiseen tarkoitetulla turbovaihteella pysyväisesti. Moni sitä silti yrittää.

Joskus on tukalaa jokaisella, mutta jos tukala alkaa olla se pääasiallinen olemisen moodi, tarvitaan apua. Peruselämän kuuluu olla suhteellisen vakaata, turvallista ja rauhallista – vaikka senkin hyvin tiedän, ettei tarpeeksi turbulentilla taustalla ole välttämättä kunnon aavistustakaan siitä, mitä sellainen voisi tarkoittaa.

Ehkä yksi tunnusmerkki ja hälytyskello voisi olla se, että oma elämä tuntuu olevan usein tuntuvasti enemmän solmussa ja draamapitoista, kuin ympärillä olevien ystävien. Samoin se, että jokin vaikea vaihe tuntuu venyvän vain venymistään pidemmäksi, tai muuttuu lennossa aina vain uudeksi vaikeaksi vaiheeksi.

 

Ja jos iskee ihan akuutti hätä, muista hakea itsellesi apua. Hätänumeroon on syytä soittaa, kun tilanne sitä vaatii, mutta muista myös Suomen mielenterveys ry:n Kriisipuhelin.  Se päivystää joulunakin joka päivä. Siellä tunnistetaan hyvin joulun erityiset paineet myös kosteusvaurioisten mielissä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s