Kosteikon kasvatin joulukalenteri – Luukku 20: erilaisia lupauksia

Ahdistavatko uudenvuodenlupaukset? Entä, jos kuitenkin käytäisiin miettimään vähän sellaisia tässä luukussa?

Ehdottaisin, että tämän vuoden uudenvuodenlupaukset voisivat olla henkisen jaksamisen kuntoon laittelua: sen pohtimista, millaiset asiat vaatisivat huomiota, jotta arkinen oleminen olisi mahdollisimman hyvää ja rauhallista.

Nyt ei mietitä mitään ihmetekoja, vaan saavutettavissa olevia, jokapäiväisiä juttuja.

Saa uuden vuoden aikaan tietysti tehdä myös fyysiseen hyvään oloon liittyviä päätöksiä – olen syksyn varrella satsannut myös niihin omalla kohdallani erityisellä tavalla, ja siitä lisää täällä blogissa ensi vuoden puolella – mutta henkinen puoli jää helposti unohduksiin, vaikka siitä kaikki lähtee.

Henkisellä puolellakaan en usko piiskaukseen, pakkoon tai tappotahtiseen pyristelyyn, vaan pohdiskeluun, tunnusteluun ja tunnisteluun: mikä mennyt minussa vaikuttaa ja mihin kaikkeen?

Niinpä: mieti tänään, vaikka ihan paperille tai puhelimen muistiinpanoihin asti, kolme sellaista asiaa, jotka saavat ensi vuoden aikana erityisen huomiosi juuri omassa jaksamisessasi ja henkisessä hyvinvoinnissasi. Millaisilla pienillä huomioilla pääset vähäsen kevyemmän elämän äärelle?

Jos tuntuu tosi vaikealta päästä alkuun, lainaa kirjastosta kirjani Kosteusvaurioita – kasvukertomuksia pullon juurelta. Siellä on noin 40 ihmisen tarinat pohdintoineen siitä, mikä kullakin auttoi paremman puolelle. Omanikin muiden joukossa,

Tämä on pitkänmatkan laji. Älä siis aseta aikaraameja. Sovi vain itsesi kanssa, että korjausliikkeet alkavat vuoden 2020 aikana.

Joskus jo katseen suunta alkaa tehdä ihmeitä. Siispä: peräpeilistä tuulilasiin!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s