Kosteikon kasvatin joulukalenteri – Luukku 22: Ei riittää

Tämän luukun juttu on pieni käytännön harjoitus. Aiheena on monelle kosteusvaurioiselle vaikea kieltäytyminen – oli kyse sitten pyynnöistä auttaa, tulla jonnekin, hoitaa jotakin, kuunnella ainaisia murheita tai mitä sitten kuka milloinkin keksii pyytää.

Ja pyytäjät eivät muuten tästä maailmasta lopu. Kuultavat eivät lopu kuuntelemalla eivätkä autettavat auttamalla. Siksi tämä onkin niin oleellinen sana. Vain sinä määrittelet oman tilasi. Tee se vakavuudella.

Monelle meistä on hirmu vaikeaa sanoa ei, silloinkin kun oma jaksaminen on ihan tapissa. Osa uskottelee itselleen, ettei ole tarpeettomana toisille tärkeä. Että vain tekemällä aina kaiken – töissä, kotona, kavereiden kesken – voi lunastaa paikkansa maailmassa ja ihmisten mielissä. Osa toimii niin kertakaikkisella automaatiolla, ettei edes hoksaa kyseenalaistaa sitä ennen kuin väsyy totaalisesti. Kyllähän minä ehdin. Jaksan toki. No kukas muukaan, jos en minä?

Tämä luukku haastaa harjoittelemaan maailman tärkeintä sanaa ”ei”. Ja sillä tavalla vieläpä, että kaikenlainen selittely ja muu turha sössötys jätetään pois. Ei riittää.

”Ehtisitkö hakea X:n Y:stä työmatkallasi?” – En.

”Kai sä tulet tänään C:hen?” – En.

”Olisko sulla lainata satanen?” – Ei.

”Voisitko vahtia P:tä, D:tä ja Q:ta?” – En.

Oli kyse sitten millaisesta pyynnöstä hyvänsä, sulla on aina lupa vastata ei. Et tarvitse siihen mitään selitteleviä jälkisanoja, vaikka todennäköisesti luulet niin. Ei riittää.

Ei:n saa sanoa, vaikka oikeasti ehtisikin, voisikin tai jaksaisikin. Sen saa sanoa aina, ihan vain omia rajoja suojellakseen. Vaikka vain huvikseenkin. Ajattele!

Mitä vaikeammalta ajatukselta tällainen sinusta tuntuu, sitä kipeämmin tarvitset harjoitusta. Usko pois, se muuttuu jokaisella ei:llä helpommaksi.

Kokeile lähiviikkojen aikana yksinkertaista eitä. Fiilistele, kun maailma ei nyrjähdäkään paikaltaan!


One thought on “Kosteikon kasvatin joulukalenteri – Luukku 22: Ei riittää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s