Kosteikon kasvatin joulukalenteri – Luukku 23: Saa rakastaa

Tänään haluan muistuttaa, että vaikka kosteusvaurioiden kylkiäisenä tulee usein kasapäin hyvin vaikeita tunteita, kuten vihaa, häpeää ja surua, ja joskus myös odottamattoman aggressiivisia väkivalta-ajatuksia ja kostofantasioita (ja ne kaikki ovat ok ja normaaleja reaktioita), niin ihan yhtä oikein on tuntea myös niitä kauniita tunteita vanhempiaan kohtaan – niitäkin, jotka satuttivat.

On aivan ok kaivata.

On aivan ok rakastaa.

On aivan ok haluta selvittää välit tai pysytellä hyvissä väleissä.

On aivan ok kokea isän tai äidin ikävää vielä vuosikymmenten jälkeenkin.

On aivan ok toivoa, että asiat olisivat menneet toisin.

On aivan ok tuntea suurta myötätuntoa juovaa / juonutta vanhempaa kohtaan.

 

Myönteiset tunteet hankalasti ja vahingoittavasti toiminutta vanhempaa kohtaan voivat olla vielä paljon vaikeampia hyväksyä, kuin ne väkevät vihan tunteet. Niitä voi olla vaikea myöntää itselleen.

Olen toistuvasti kuullut ihmisiltä, joiden lapsuudessa on juotu liikaa, että heillä on kaikesta huolimatta ollut ihanat, lämpimät ja rakastavat suhteet vanhempaansa. Niitäkin on, joilla koko lailla koko lapsuus oli mustaa paskaa, josta on turha yrittää runoilla esiin ihania muistoja.  Ja sitten on iso joukko meitä, joilla on taustassaan sekä hirmu kipeitä ja satuttaneita juttuja, että oikein hyviä, kivoja ja rakkaudentäyteisiä aikoja vaihdellen. Kaikki sävyt löytyvät.

Vaikka se joskus tuntuu lässyttämiseltä sanoa, että kaikki tunteet ovat sallittuja, niin kyllä ne ihan oikeasti ovat. Vaali hyviä muistojasi ja pidä rohkeudella kiinni niistä kauniista tunteistasi myös. Olet tosi onnekas, jos sellaisia(kin) on kertynyt!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s