Näin varaudun Koronaan – itselle laadittuja pelisääntöjä erityisesti mielen terveydeksi

Korona-uutisia on nyt mahdoton päästä karkuun, eikä päätä sovi toki hiekkaan työntääkään. Samalla huomaan ainakin omalla kohdallani, miten helppoa on pahentaa  oloaan narkkaamalla kohuotsikoita. Jumitun helposti klikkiluuppiin.

Loin siis itselleni pari mielenterveyttä ylläpitää prinsiippiä pandemian ajalle:

 • Luen vain luotettavien lähteiden uutisointia ja ilmoituksia tautitilanteesta. En enää imuroi shokkivärisiä otsikoita 30 kertaa päivässä ja tuijottele reaaliaikaisia sairastumiskäyriä.
 • En seuraa niitä somettajia, jotka jakavat paniikkia nostattavia kauhisteluja tai huuhaa-ohjeita lisäravinteista tai hoitomuodoista. En halua vähättelyäkään, mutta tutkittua tietoa ja oikeita ohjeita.
 • En itse esiinny someissani asiantuntijana sellaisista aiheista, joihin pätevyyteni ei riitä. Olen omissa somekanavissani jakanut joitakin Koronamietteitä. Haluan keskustella huolistakin, mutta olla osaltani myös lietsomatta pelkoa. Sen sijaan haluan ylläpitää hyvää ja toiveikasta mielialaa ja kannustaa huolehtimaan henkisestäkin hyvinvoinnista, ettei ahdistus vie yöunia ja ihmiskauhu ala ottaa valtaa.
 • Huolehdin siitä, että lueskelen joka päivä juttuja myös aivan muista aiheista, nautin hyvistä kirjoista, pelailen lautapelejä, puuhailen pihalla, katselen elokuvia kotosalla ja juttelen puhelimessa ystävien kanssa.

Tein muutaman muutoksen työarkeenikin. Se on yksinyrittäjälle tosi helppoa. Siirsin haastattelut puhelimeen kasvokkaisten tapaamisten sijasta ja vältän massatapahtumiin osallistumista. Muutama isompi tapahtuma ja reissu jo peruuntuikin ilman omia toimia.

Käsiä olen pessyt uutterasti aiemminkin, mutta on ollut ihan hyvä skarpata vähän huolellisuudessa ja kestossa. Kassissa kulkee mukana nenäliinoja ja tehokkaita puhdistusliinoja niitä tilanteita varten, että pesulle ei pääse.

Meillä on ollut kotivara keittiön yläkaapissa jo pitkään. Sille välillä vähän naureskellaan, mutta nyt taas ei. Pidän hätävarastoa tosi hyvänä ja helppona juttuna. Voihan omakotiasujalle tulla kaikenlaisia sähkökatkoja ja muita yllätyksiä, joten miksi en varustautuisi vähän? Ainakin se vähentää pelkomielialaa hyvin yksinkertaisella ja konkreettisella tavalla ja on vielä varsin kaukana hysteerisestä maailmanlopun meiningistä.

Ja oli tauti mikä tahansa, on älyttömän mukavaa, ettei tarvitse edes miettiä kaupoille raahautumista – toisten hyvinvoinnin, mutta myös ihan oman jaksamisen kannalta.

Kotivarassamme on mm. seuraavia elintarvikkeita:

 • kvinoaa, riisiä, pastaa
 • kasvis-, kala- ja lihasäilykkeitä
 • kuivattuja sieniä
 • pikakahvia
 • iskukuumennettuja maitoja tai kasvimaitoja
 • näkkileipää
 • öljyä
 • pähkinöitä
 • hedelmäsoseita
 • leipomistarpeita

Lisäksi olen tsekkaillut, että pesuaineita, vessapaperia ja päivittäisiä lääkkeitä on riittävästi. Mitään valtavia varastoja en ole haalinut, lähinnä huolehdin siitä, etteivät tarvittavat jutut lopu kesken ja astmaatikkona keuhkojeni kunto pysyy ylläpitolääkkeillä mahdollisimman hyvänä.

Henkisen hyvinvoinnin ylläpito on tärkeää. Satsailen noiden postauksen alussa mainittujen uutis- ja somelinjauksieni lisäksi siihen, että muistan:

 • haaveilla kesästä ja ihanista puutarhanhoitojutuista. Aika monia kasveja voi jo laittaa kasvamaan! Multaterapia on timanttista mielelle.
 • miten mukavaa kotosalla rauhassa hengailu on
 • ahmia ilolla suoratoistosarjoja ja kuunnella äänikirjoja. Viimeaikojen suosikkejani kirjoista ovat ainakin Ankeriaan testamentti, Mikael Persbrandtin elämäkerta ja En palaa koskaan takaisin, luulen. Suoratoistopuolelta taas esim. Better Call Saul, Sopranos, Gentefied, Onko rakkaus sokea, Pikapaakarit ja Grace ja Frankie. Ylen dokkareista lämmin suositus esim. Verta, hikeä ja T-paitoja -sarjalle
 • venytellä, käydä metsäkävelyillä ja nauttia hyvästä ruuasta
 • että ihmiset kaikkialla ja kaikkialta ovat yleensä kivoja ja hyviä

kimppu


2 thoughts on “Näin varaudun Koronaan – itselle laadittuja pelisääntöjä erityisesti mielen terveydeksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s